SPANAĆ: Izvor velike snage i zdravlja

Onima koji su odrastali na crtanim filmovima o mornaru Popaju trebalo bi predočiti da su bili pod uticajem klasične propagande, budući da je ovaj junak osmišljen najviše zbog popularizacije neomiljenog povrća mnoge dece. Mada u njegovom ukusu postoji nešto što odbija mališane, nije im se bez razloga poturao u tanjir. Spanać spada u neke od najzdravijih namirnica koje možete kupiti na pijaci, a predstava o tome kako u organizam unosi neverovatnu snagu, nalik onoj koja odlikuje Popaja, nije do krajnje linije banalna. U samo 100 grama ovog povrća staje čak 1.400 miligrama mineralnih sastojaka koji u potpunosti čiste organizam i poboljšavaju krvnu sliku. Pored toga, ovo zeleno lisnato povrće jeftino je i dostupno svakome.

Izvorni spanać potiče iz Persije i Avganistana, odakle je u Kinu dospeo u sedmom veku, gde ga je kao dar poslao kralj Nepala. U Evropu su ga tek u 11. veku preneli Mavri za vreme njihove vladavine Španijom da bi kasnije stigao i na tlo Amerike. Zanimljivo je da su Evropljani dugo pružali otpor ovoj vrednoj namirnici, za razliku od stanovništva Amerike koje ga je od početka obilato koristilo kao salatu.

Lekovita svojstva

Spanać je izvanredan izvor vitamina C i beta karotena. Za zadovoljavanje dnevnih potreba dovoljna je samo jedna šolja ovog kuvanog zeleniša. Dobar je izvor i folata, vitamina iz B-grupe, koji igra važnu ulogu u smanjenju nivoa homocisteina u krvi, sastojka za koji se veruje da, ukoliko je prisutan u visokoj koncentraciji, može da poveća mogućnost za srčani udar. Srce čuva i magnezijum, mineral važan za održavanje normalnog krvnog pritiska. A retko koja biljka ima 56 miligrama ovog minerala, kao što to ima spanać. Malobrojne su i biljke koje imaju više gvožđa.

Primena u ishrani

Prilikom kupovine ove izuzetno osetljive namirnice, treba voditi računa da listovi budu intenzivno zelene boje, što je siguran znak da je sveža. Ukoliko ga odmah ne pripremate za jelo, treba ga spakovati u plastičnu kesu bez pranja pošto vlaga može dovesti do kvarenja. Skuvani spanać nije dobro ostavljati duže ni u frižideru ni u zamrzivaču.

 

List spаnаća kuvа se brzo, što gа čini zgodnom hranom čаk i kаdа ste u tesnom rаsporedu dnevnih obaveza. Najbolje ga je kuvati na pari ili dinstati, bez dodavanja vode, ili kratko blanširati. Dovoljno ga je samo popariti kipećom vodom. Posle blanširanja, listove treba preliti hladnom vodom kako bi se održala tamnozelena boja, a količina nitrata tako opada za oko 70 odsto.

Veoma mlade, sirove i sveže listove spanaća možete upotrebiti za pripremu salate. Odstranite drške do lista, jer sadrže oksalnu kiselinu koja je štetna za organizam. Spanać je poželjno jesti svež, najbolje sirov, začinjen hladno ceđenim maslinovim uljem, mlekom i sokom od limuna; može i jogurtom, kiselim mlekom ili sirom.

Bivša "spajsica" i poznata dizajnerka Viktorija Bekam obožava spanać i ovo povrće označava kao razlog broj jedan zbog kojeg je njena linija i danas na zavidnom nivou, a takođe konzumira bareno povrće svih vrsta

 

Izvor: Story
Foto: Ilustracija/Pixabay

Pogledajte još