O OVOME NIKO NE GOVORI: Šta boja menstrualne krvi otkriva o vašem zdravlju

U nastavku saznajte šta otkriva boja menstrualne krvi o vašem zdravlju...

Roze boja

Ružičasta boja menstrualne krvi može biti znak slabog nivoa estrogena. Ako ste često aktivni, to može biti razlog zašto menstrualna krv ima svetlu boju, jer se pokazalo da fizička aktivnost, a posebno trčanje, može dovesti do smanjenja ovog hormona. Trebalo bi da se konsultujete sa ginekologom jer su neke studije utvrdile da postoji veza između niskog estrogena i pojave osteoporoze kasnije u životu.

Menstrualna krv boje lubenice

Menstrualna krv u boji lubenice koja nema gotovo boje ili je svetlo roze, obično znači da imate nedostatak minerala u ishrani ili da imate rak jajnika. Ali ne uznemiravajte se previše, jer se tumor jajnika javlja kod samo 2% žena.

Tamno braon boja

Tamno smeđa ili tamno crvena boja menstrualne krvi može značiti da je stara krv zaostala u materici. Niko ne zna zašto se to dešava, ali se smatra normalnom pojavom.

Gusta menstrualna krv koja ima teksturu džema

Menstrualna krv koja je gusta i sadrži tamno crvene komada krvi može da znači da imate nizak nivo progesterona i visok nivo estrogena. Ali, u većini slučajeva to ne mora da znači ništa. Međutim, ako su komadi zgrušane krvi veliki i brojni, to može biti znak hormonalnog disbalansa. Takođe, razlog za ovo mogu biti fibroidi u materici, ali to nije nešto što bi trebalo da vas brine.

Kombinacija sivo-crvene boje

Siva ili sivo-crvenkasta kombinacija može imati dva značenja: ako niste trudni, to je znak seksualno prenosive infekcije, ali ako ste propustili barem jednu menstruaciju, to je znak vrlo ranog spontanog abortusa.

Narandžasta boja

Narandžasta boja kao i sivo-crvena može značiti da imate infekciju. Međutim, treba imati u vidu da ako imate seksualno prenosivu bolest, menstruacija može biti praćena neprijatnim mirisom i jakim bolovima.

Boja brusnice

Ako vaša menstruacija ima boju brusnice, onda je to sjajno i potpuno ste zdravi. Ali, ono što se smatra normalnim za neku osobu možda neće imati isto značenje za drugu. Najbolje je ići na redovne medicinske preglede.

Izvor: Prva
Foto: Ilustracija/Pixabay

Pogledajte još