POČETNA PLATA I DO 150.000 DINARA: Studenti ovih fakulteta se zapošljavaju i pre kraja studija, a nisu programeri

- Saobraćajni fakultet pruža budućem inženjeru saobraćaja širok spektar znanja; može se reći da inženjer saobraćaja nije inženjer u "klasičnom" smislu, već poseduje i veliku širinu, mogućnost povezivanja različitih oblasti i znjanja, čime postaje veoma interesantan na tržištu rada - kaže Ivan Jakovljević, doktorand iz oblasti vazdušnog saobraćaja, koji je ujedno i menadžer operacija jedne od kompanija koje su partneri Samita.

On je dodao i da je praksa pokazala da najveću mogućnost zapošljavanja imaju studenti sa smerova Logistika i Drumski saobraćaj, zbog zastupljenosti određenog vida saobraćaja u našoj državi.

- Vazdušni saobraćaj beleži rast u privatnom sektoru, od kompanija koje se bave proizvodnjom delova za Airbus, Boeing, pa sve do kompanija u delatnosti zemaljskog opsluživanja vazduhoplova, operacijama u oblasti vazdušnog saobraćaja. Zato trend zapošljanja studenata baš iz ove oblasti raste - objašnjava on.

Početne plate saobraćajnih inženjera, koji se zapošljavaju za vreme studija, najčešće se kreću od 500 evra, a potom beleže rast u skladu sa radnim iskustvom i pozicijom u kompaniji.

Poslovi kojima se inženjer saobraćaja može baviti su mnogobrojni, od projektovanja: saobraćajne infrastrukture, terminala, logističkih centara, preko eksploatacije i upravljanja saobraćajem, odnosno organizacije različitih vidova saobraćaja.

Deluje podrazumevano, ali Jakovljević navodi da je za (budućeg) studenta od izuzetne važnosti "želja za konstantnim učenjem", jer se saobraćaj neprestano menja.

Ni Mašinac ne zaostaje

Takođe, na Mašinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, postoji Katedra za Vazduhoplovstvo koja već decenijama unazad školuje visoko obrazovane i veoma stručne vazduhoplovne inženjere, a na njoj se gotovo permanentno školuju i strani studenti.

- Katedra upisuje 32 studenta u jednoj generaciji Master studija, interesovanje je veliko, jer svi po diplomiranju nalaze posao, a mnoge vazduhoplovne kompanije "regrutuju" još za vreme trajanja studija - kaže profesor Mašinskog fakulteta Časlav Mitrović.

- Visina zarada u ovoj oblasti prevazilazi prosečna primanja inženjera, što i nije izenađenje, uzevši u obzir kompleksnost i odgovornost posla koji obavljaju. Po mom saznanju plate početnika su u rasponu od 60 do 150 hiljada dinara, a nakon par godina postaju i višestuko uvećane - objašnjava Mitrović.

Kome konkretno poslati CV?

- Veliki broj firmi iz privatnog sektora zapošljava inženjere saobraćaja, a pored ovih kompanija, oni nalaze posao i u državnom sektoru - objašnjava Jakovljević.

Slično iskustvo mašinskih inženjera potvrđuje i profesor Mitrović, i ističe da su u pitanju radna mesta koja omogućavaju prostor za usavršavanje i napredovanje.

- Naša katedra danas može pohvaliti da ima svoje bivše studente u velikim domaćim i stranim privatnim firmama, aerodromima, kontroli letenja... - objašnjava on.

Izvor: Kurir.rs/Blic-M.Milojković
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još