OTKRIVEN NA VREME JE IZLEČIV: Obeležen Nacionalni dan borbe protiv raka dojke

- Želim da skrenem pažnju na jedan drugi statistički podatak, a to je da se 2017. godine od 120.000 žena pozvanih na besplatan mamografski pregled, odazvalo njih svega 45.000. Dakle, nešto više od 30%. S druge strane, nedavno je postavljen pokretni mamograf ispred RTS-a i primorani smo da produžimo njegov boravak tamo zbog ogromnog interesovanja naših sugrađanki. To su dva apsurda sa kojim se susrećemo u ovom našem radu - da se žene ne odazivaju na pozive kada ih dobiju i da ne mogu da stignu na red kada se organizuje tematska akcija. Hajde onda, da o našem zdravlju, ne mislimo kampanjski, već svakodnevno i na vreme. S tim u vezi, država, odnosno Ministarstvo zdravlja formira poseban tim koji će da se bavi ovom temom i koji će da organizuje i prati oba pokretna mamografa na teritoriji cele Srbije do kraja ove godine, ali i narednih godina. Zaposlićemo desetak mladih radiologa koji su pri kraju specijalizacije da se bave samo ovim pregledima i radom na pokretnim mamografima, kao i odgovarajući broj tehničara. Pored toga, obezbedili smo i najsavremeniju terapiju za obolele od raka dojke, ali i dovoljan broj aparata za radioterapiju – izjavio je ovom prilikom ministar zdravlja, dr Zlatibor Lončar.

Govoreći o najčešćem zloćudnom tumoru kod žena, prof. dr Radan Džodić, je istakao važnost redovnih lekarskih pregleda:

- Rano orkriven rak dojke je izlečiva bolest, stoga je neobično važno da se žene odazovu na organizovani skrining – pregled, kako bi se otkrila bolest u fazi kad nije opipljiva pregledom, ali izlečiva operacijom i dodatnom dijagnostikom. Rano otkriven rak dojke najčešće znači i očuvanje obe dojke, kao simbol ženske lepote.

Fond B92 i kompanija Avon okupili su brojne lekare i aktiviste kako bi se podstakao razgovor o važnosti edukacije i redovnih lekarskih pregleda u borbi protiv raka dojke naročito u svetlu poražavajućih podataka koje je prim. dr sci. med. Verica Jovanović, v.d. direktor Instituta Batut i šefica kancelarije za skrining u svom govoru istakla:

- Prema procenama Globokana, Republika Srbija je, po smrtnosti od raka dojke, na drugom mestu u Evropi. Ministarstvo zdravlja Republike Srbije je prepoznalo potrebu za programom ranog otkrivanja raka i od početka organizovanog skrininga raka dojke do kraja 2017. godine otkriveno je ukupno 776 karcinoma dojke.

Danas, kada je ova bolest i dalje jedan od vodećih uzroka smrtnosti među ženama u Srbiji i svake godine pogodi blizu 4.000 žena u našoj zemlji, a gotovo 1.600 njih godišnje izgubi bitku za život, od izuzetnog je značaja da se poruka da je rak dojke izlečiv ukoliko se otkrije na vreme pošalje što dalje. Deleći svoja iskustva, žene koje su se uspešno izborile sa rakom dojke i koje su nastavile da pomažu drugim pacijentkinjama, imaju značajnu ulogu u podizanju svesti javnosti o ovoj temi.

- Ove žene ogoljavaju svoj život, pričaju o strahovima, ali i o svojim velikim pobedama u toj borbi. Govore o važnosti odziva na skrining, obučavaju samopregledu, hrabre zdrave da preuzmu odgovornost i kontrolišu svoje zdravlje. One zastupaju prava pacijenata i bore se za kvalitetnije lečenje i život dostojan čoveka posle dijagnoze. One su Milunke Savić novog doba! – navela je Vesna Bondžić, predsednica Ženskog centra “Milica”.

Obeležavanje Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke otpočelo je 2013. godine, na inicijativu Fonda B92 i kompanije Avon, a uz podršku Ministarstva zdravlja Republike Srbije. Time je stvorena prilika da se poruka o značaju ranog otkrivanja raka dojke još jednom ponovi javnosti, kako tema ne bi bila aktuelna samo tokom oktobra, meseca kada se obeležava Svetski dan borbe protiv raka dojke.

- Smrtnost od raka dojke zavređuje da svaki dan posvećujemo pažnju ovoj bolesti, baš kao da je svaki dan Nacionalni dan borbe protiv ove bolesti. Do sada se pokazalo da prevencija, redovni pregledi, skrining, unapređenje kapaciteta onkoloških zdravstvenih ustanova i stručnjaka, uz prosvećivanje i redovno informisanje, predstavlja jedini način da smanjimo smrtnost od ove bolesti. – istakao je Veran Matić, predsednik Upravnog odbora Fonda B92.

Za ovu, za žene najznačajniju temu kompanija Avon se na globalnom nivou zalaže od 1992. a u Srbiji od 2004. godine.

- Ovu godinu smo otvorili donacijom kliničko-bolničkom centru „Dr Dragiša Mišović“ u Beogradu. Obezbedili smo tada preko 4,5 miliona dinara za kupovinu najsavremenije opreme za biopsiju dojke, dok smo u proteklih 14 godina obezbedili više od pola miliona dolara za medicinsku opremu, edukaciju, donacije nevladinom sektoru, programima za podizanje svesti. Naravno, naše delovanje se tu ne zaustavlja, nastavićemo dalje da radimo sve što možemo da pomognemo ženama – kroz edukativne kampanje i podršku programa namenjenih ženama koje se već bore sa ovom bolešću. – istakla je Miroslava Marjanović Pavlović, direktorka kompanije Avon za Jadranski region.

Ovom prilikom dodeljeno je i priznanje za izuzetan doprinos u borbi protiv raka dojke koje je ove godine pripalo dr Maji Gulan, šefici Odseka za hirurgiju dojke na Hirurškom odeljenju Opšte bolnice u Užicu i osnivaču savetovališta za žene lečene od raka dojke „Jefimija” i „Evropa donna Srbija”. Za 30 godina rada na ranoj dijagnostici i lečenju ove opake bolesti, uradila je hiljade operacija, a svojom istrajnošću doprla i razvila svest kod mnogih žena i sprečila najgore ishode.

Posthumno, za izuzetno zalaganje u realizaciji brojnih akcija Fonda B92 u borbi protiv raka dojke, predan rad na podizanju svesti o ovoj bolesti širom Srbije, kao i na nabavci prvog mobilnog mamografa, priznanje za životno delo dodeljeno je dr. Zoranu Rakočeviću.

Sa željom da na važnost i jednostavnost samopregleda ukaže i devojkama kako bi na vreme usvojile naviku da brinu o svom zdravlju, kompanija Avon, pokrenula je aplikaciju koja omogućava konektovanje na wifi simuliranjem tri osnovna pokreta za pregled dojki.

Projekat je realizovan uz podršku agencija Taqoo i Saatchi&Saatchi, a besplatan internet može se koristiti na preko 100 atraktivnih lokacija u Beogradu.

Podršku obeležavanju Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke, pored televizija s nacionalnom frekvencijom, pružili su i štampani mediji, kao i gradovi Beograd, Niš i Novi Sad, osvetlivši pojedine objekte roze bojom.

Foto: Promo

Pogledajte još