KRIŽAJ, IGRE, SEĆANJA, RESTART: Festival 84 vratio olimpijski duh na Jahorinu!

Ovim činom, nekadašnji najbolji slalomaš ponovo je vratio duh Olimpijskih igara, a nakon spusta on je imao tu čast da zapali festivalski plamen uz pomoć originale baklje iz Olimpijskog muzeja u Sarajevu koji mu je uručio direktor muzeja Edin Numankandić.

Bojan Križaj je tom prilikom izjavio:

-Ja vidim povezivanje sporta i turizma u regionu kao veliku priliku za zajednički razvoj. Mi ljudi znamo bolje da se organizujemo u međusobnoj saradnji i povezivanju nego što to uspeva političarima.

Druženje sa legendarnim sportistom nastavilo se na i kroz panel diskusiju "Tihe balkanske većine”.

-Zaista sam emotivno vezan za ovu planinu, jer sam ovde postigao svoj najveći uspeh, osvojivši Kristalni globus 1987. godine. Ostao sam veran ne samo ovoj planini, nego i svim ljudima druge nacionalnosti sa kojima sam tada bio jedno - rekao je tada Križaj.

U panelu pod nazivom “Turizam, kultura i sport povezuju region” učestvovali su i Goran Svilanović, generalni sekretar Savjeta za regionalnu saradnju, Majda Mujanović Babović, predsjednica Skupštine Inkubatora društvenih inovacija “MUNJA”, Nemanja Cvetković, osnivač NVO “Balkanac” i Dušan Kovačević, osnivač "Exita".

“Tiha balkanska većina” i sjajni učesnici panela, doneli su zajednički zaključak da zemlje regiona zajedničkim snagama mogu mnogo više te da je misija povezivanja danas potrebnija nego ikad.

Festival 84, prvi put!
Sve ovo bio je sjajan intro za nezaboravnih 50 sati partijanja na ukupno pet dnevnih i noćnih bina širom Jahorine uz ukupnu posetu više od 20. 000 ljudi, saopšteno je iz Olimpijskog centra “Jahorina”. Najbolji evropski festival „Exit“ ponovo je ljude povezao muzikom, ali super idejom i dovođenjem sjajnih sportista na najpoznatiju Olimpijsku planinu u region defitivno je otišao korak dalje.

Na preko 1.500 metara nadmorske visine nastupale su svetske i regionalne muzičke zvezde kao što su britanski duo Sigma, grupa Asian Dub Foundation, holandske DJ zvezde Joris Voorn i Patrice Baumel, slovenački tehno mag DJ Umek, Burak Yeter i Mahmut Orhan, ruski tandem Filatov & Karas, detroitski tehno mag Eric Cloutier, nemački house majstor Sandrino, te reperi Bad Copy, Frenkie, Kontra & Indigo i Helem Nejse.

Ovakav program pojačala je i sjajna DJ postava iz regiona u kojoj su učestvovali Billain, Marko Nastić, Dejan Milićević, Mladen Tomić, Siniša Tamamović, Black Acid, Vanyano, After Affair, Woodie, A Skitzo i mnogi drugi.

Tomba La Bomba
Samo nekoliko dana ranije Olimpijsku lepoticu posetio je i italijanski skijaš Alberto Tombe koji je prisustvovao na manifestaciji “Trka poznatih ljubitelja Jahorine” i pored slovenske zvezde Križaja obradovao ljubitelje ovog zimskog sporta. Na žalost Tomba nije učestvovao u trci već je pratio događaj i davao savete učesnicima trke.

- Ovo je treći put da sam ovde, šteta je što pre nisam dolazio, ali sam bio premlad da posetim Sarajevo za vreme Olimpijade. Pred nama je divan događaj u tom sam uveren. Bio sam ovde 1987. godine, 1997. i 2008. Za ovo mesto me vežu lepa sećanja. Kada je Križaj ovde završavao karijeru, ja sam je počinjao, tako da se rado sećam Jahorine -  kazao je tada Tomba. Podsetimo, Alberto Tomba je u svojoj bogatoj karijeri osvojio je 5 olimpijskih medalja, od čega tri zlatne. Poznat je i po nadimku Tomba la bomba.

Tekst: Nataša Polarecki

Foto: Nataša Polarecki, Žikica Milošević, Exit Press Promo, OC Jahorina Promo

Pogledajte još