Enso restoran drugu godinu za redom izabran za manifestaciju Gout de France - Ukusi Francuske

Manifestacija Gout de France je ove godine veća nego ikada! 5 kontinenata, 3000 restorana i 3000 šefova kuhinje širom sveta učestvuju na ovoj globalnoj gastronomskoj manifestaciji! Godine 2015. počelo se sa 1000 restorana, drugo izdanje je okupilo 1700 restorana, dok je 2017 postignut cilj od čak 2000 restorana, šefova i menija u ponudi, te je izuzetna čast naći se među najistaknutijim restoranima u svetu! Ove godine je koncept malo promenjen, pa će u nedelji između 20. i 25. marta, gosti restorana Enso moći da izaberu tasting menu na francuski način, koji se sastoji od 4 ganga inspirisana francuskom kuhinjom. Gastronomska fešta Goût de France (Gu de Frans) – Ukusi Francuske ne nudi isti meni u celom svetu. Naprotiv, svaki majstor kulinarstva ima priliku da sastavi svoj meni, koristeći lokalne proizvode i tradiciju kao inspiraciju. Glavni kuvari Enso restorana, Uroš Ivošević i Nedeljko Jerković su smelo odgovorili na ovaj zadatak. Meni je inspirisan francuskom kuhinjom i osmišljen je „ à la française" držeći se tradicionalnog francuskog okvira: losos na tri načina, petao u vinu, čokoladni tart sa sladoledom od tartufa i francuski sirevi;

Goût de France (Ukusi Francuske) se organizuje na inicijativu jednog od najpoznatijih francuskih kuvara, Alena Dikasa (Alain Ducasse) i Ministarstva za spoljne poslove i međunarodni razvoj.

Koncepcija je nadahnuta davnašnjom idejom Ogista Eskofijea, koji je daleke 1912. godine organizovao Epikurovu večeru (istog dana, u nekoliko svetskih gradova bio je poslužen jedan meni za veliki broj zvanica – tačnije: njih 60.000). Međutim, Restoran Enso će kroz svoj, za ovaj događaj posebno kreniran meni, istaći kulinarsku tradiciju i gastronomske veštine. Osnovu menija čine sveži, sezonski i lokalni proizvodi sa smanjenim procentom masti, šećera, soli i proteina i sa mnogo povrća.

Međunarodni kulinarski žiri, sastavljen od najvećih svetskih imena, napravio je selekciju i izabrao restorane koji su na spisku zvaničnih, brendiranih gastronomskih tačaka na mapi ovog jedinstvenog, globalnog projekta, a među njima se drugu godinu za redom našao i restoran Enso. On se zbog svoje koncepcije, koja počiva na modernoj francuskoj kuhinji, potpuno prirodno uklopio u kulinarski događaj koji će obeležiti mart.

Pogledajte još