Predstavljamo program 65. Martovskog festivala

Ove godine za takmičarsku selekciju prijavljen je rekordan broj domaćih i inostranih filmova – skoro 4.000,  a respektabilna ekipa selektora, vrsnih domaćih filmskih profesionalaca (reditelji Ivan Stefanović i Maša Nešković, producenti Jovana Nikolić i Iva Plemić Divjak, animatorka Iva Ćirić, montažer Nenad Popović i filmska autorka Marta Popivoda) izabrala je ukupno 80 filmova koji će se boriti za Grand Prix festivala, u pojedinačnim katagorijama (ali i za značajnu podršku od 2.000 evra u dinarskoj protivvrednosi, koja ide uz nagradu), kao i za 4 strukovne nagrade – za najbolju režiju, kameru, montažu i dizajn zvuka/muziku.   

Pored takmičarskog, posetioce 65. Martovskog festivala očekuje i revijalni program sa nekoliko specijalnih projekcija, među kojima su i dve svetske premijere domaćih dugometražnih dokumentarnih filmova. "Zemlja Utopija" (Tierra Utopia) rediteljke Jelene Stolice o savremenoj utopiji – malom španskom gradu gde je gradonačelnik eksproprisao zemlju bogatih aristokarata i započeo socijalni eksperiment zajedničkog života svih stanovnika, biće prikazan na svečanom otvaranju, 28. marta od 19h u Velikoj sali Doma omladine Beograda.  Napeti istorijski dokumentarni triler Miloša Škundrića “Dugo putovanje u rat” (The Long Road to War), dramatizovana priča o početku Prvog svetskog rata, prikazujemo u petak, 30. marta od 21h u Velikoj sali DOB.
Publika će imati priliku da vidi i dve srpske premijere inostranih dokumentarnih ostvarenja: "Preko svih granica" (Over the limit / Poljska, Nemačka, Finska) rediteljke Marte Prus, uzbudljiv pogled u nemilosrdan svet ruske ritmičke gimnastike, kao i "Moj život bez daha" (Moj život bez zraka / Hrvatska), rediteljke Bojane Burnać, koji dočarava osećaj koji imamo kad zaronimo u plavetnilo i vodi nas u čudesan svet čoveka čiji se najvažniji trenuci života događaju pod vodom, tokom samo jednog strogo kontrolisanog daha.
Najznačajnija austrijska rediteljka današnjice, Rut Bekerman, biće predstavljena retrospektivnom radova. Prikazaćemo 4 njena filma, koji dočaravaju ono najuzbudljivije u njenom dugogodišnjem stvaralaštvu – spoj posmatranja izbliza savremenog stanja društva sa razmišljanjem o načinu na koji se sećamo naše prošlosti.

Ove godine, Fakultet dramskih umetnosti, RTS i Zastava film obeležavaju važne godišnjice i na 65. Martovskom festivalu predstaviće probranu selekciju radova koji su prethodnih godina na ovoj manifestaciji osvajali nagrade i priznanja.

Martovski festival ponudiće i ekskluzivni pogled u budućnost filma – virtuelnu realnost. Svi posetioci će moći da se uz pomoć specijalnih VR naočara nađu u centru uzbudljivih dokumentarnih priča kao direktni učesnici i posmatrači iz prve ruke.

Brojni domaći i inostrani gosti iz sveta filmske umetnosti i produkcije na 65. Martovskom festivalu održaće zanimljive i korisne radionice, prezentacije, panele, a publiku očekuju i razgovori sa autorima filmova koje prikazujemo.

Ulaznice po ceni od 200 dinara za projekciju/termin prikazivanja kratkih filmova, mogu se kupiti na EVENTIM blagajni u Domu omladine Beograda. Studenti FDU i drugih filmskih fakulteta i akademija uz indeks mogu preuzeti besplatne propusnice za filmove, na dan projekcije od 10č na Info-pultu u holu DOB.

Kompletan program i satnicu potražite OVDE.

 

Pogledajte još