Srpska premijera dokumentarca "Moj život bez daha" na 65. Martovskom festivalu

Goran je svetski rekorder u ronjenju na dah. Njegov put je prekriven tišinom i koncentracijom koju iziskuju svakodnevni susreti s prolaznošću. Kako bi u onome čime se bavi ostao najbolji, on svakodnevno ispituje sopstvene granice rizikujući da ih pređe i za to bude nepovratno kažnjen. Kontrolišući nešto tako ljudsko kao što je disanje, Goran je dosegao besmrtnost postavši svetski prvak u ronjenju na dah. U praksi to znači da se on svakodnevno suočava s granicama svoje fizičke izdržljivosti i pokušava da ih pomeri bar malo ne bi li bio bolji od onih koji streme istom cilju. Ovaj film oslikava čudesnu sliku sveta gde je konačnost zaista prisutna, ne samo u Goranovim svakodnevnim bitkama sa sopstvenim granicama, već i u snu, gde on hoda tankom linijom između života i smrti. Naslov filma se odnosi na bolest koja je posledica njegove profesije - u snu Goran često nesvesno gubi dah i tad mu je život u opasnosti. Međutim, ništa ne može da ga spreči da postane najbolji na svetu. Film nas nizom analitičkih dugih kadrova uvlači u meditativnu atmosferu u kojoj je glavni junak krajnje posvećen svom cilju. Može ga postići jedino ako zaroni i još jednom pokaže sebi i svetu da je spreman da ode korak dalje. Neobična atmosfera odlučujućeg zarona povlači čitav film u podvodno zujanje tišine i sablasnu nesigurnost povratka na površinu.

“Moj život bez daha” prenosi osećaj koji imamo kada zaronimo u duboko plavo more - spoj uzbuđenja, straha, neizvesnosti i osećaja velike moći.

Uzbudljiv dokumentarac koji prevazilazi žanr i postaje filmski zapis o prolaznosti, onostranom i čudesnom u životu svakog od nas.

Bojana Burnać, rođena 1981. u Sisku, živi u Zagrebu. Magistrirala kameru na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Direktorka fotografije na kratkometražnim i dugometražnim igranim, dokumentarnim i eksperimentalnim filmovima. Prva direktorka fotografije u hrvatskoj kinematografiji koja je snimala dugometražni igrani film. Podvodna snimateljka. Roniteljka na dah. Napredna roniteljka-spasiteljka s bocom, roniteljka pod ledom, roniteljka u podvodnim pećinama. Samostalna planinarka. Speleološkinja. Njen rediteljski debi je “Moj život bez daha”.

Ulaznice, po ceni od 200 dinara, su u prodaji na EVENTIM blagajni u Domu omladine Beograda.

Foto: Promo

Pogledajte još