Joška Broz prvi put u "Plavom vozu" od 5. maja 1980. godine! (VIDEO)

"Voz mira" slovio je za najluksuzniji voz ondašnjeg vremena i bio omiljeno prevozno sredstvo "sina svih naroda i narodnosti", a sadašnje ime "Plavi voz" dobio je prema plavoj boji u koju je ofarban da bi se razlikovao od kompozicija tadašnje JDŽ-a koje su bile zelene.

Plavi voz

Tito je ovim vozom prešao više od 600.000 kilometara, a pored njega vozom je putovalo više od 60 svetskih državnika među kojima su bili i najuticajniji lideri 20. veka - Hruščov, Brežnjev, U Nu, Naser, Gandi, Ahmed ibn Bela, Seku Ture, Dželal Bajar, Konstantin Karamanlis, grčki kralj Pavle i kraljica Frederika, te britanska kraljica Elizabeta i princ Filip.

"Poslednje putovanje" Josipa Broza Tita ovim vozom bilo je 5. maja 1980. godine, kada je njegovo telo prevezeno iz Ljubljane u Beograd, gde je sahranjen u "Kući cveća".

Premijer pokrajinske Vlade Igor Mirović i gosti na promociji "Hello! Travel: Vojvodina"

- Celu mladost sam proveo u ovom vozu. Dva puta godišnje sam putovao ovim vozom do Briona i nazad, na letnje i zimske raspuste. Ali nisam od 1980. godine kada sam iz Ljubljane došao u Beograd više seo u njega. Ovo je prvi put od tada. Utisci su teški. Podseća me na mladost i na najteže dane kada sam ostao bez svog dede, kada sam ga ispratio na večni počinak - izjavio je Joška Broz, unuk nekadašnjeg predsednika SFRJ, koji je u "Plavi voz" ušao posle skoro 38 godina.

Joška Broz u Plavom vozu

Podsetimo, nedavno je u "Plavom vozu", na relaciji Beograd - Sremski Karlovci, u organizaciji kompanije Color Media Communications i Vlade Vojvodine upriličena promocija specijalnog izdanja magazina "Hello! Travel: Vojvodina, a među brojnim zvanicama našao se i Joška Broz.

Autor: Nadlanu.com
Foto: CMC

Pogledajte još