ŠVAJCARSKA, DANSKA ILI MOŽDA NORVEŠKA? Pogledajte u kojim zemljama je život najskuplji

Sajt Numbeo.com koji je objavio ove rezultate, svoj indeks računa sabiranjem ogromne količine podataka od hiljade korisnika širom sveta koji upisuju potrošačke cene i troškove mesta u kojem se nalaze. Indeks sadrži gotovo 50 faktora, od obroka u restoranu srednje kategorije do članarine u teretani, boce vina ili šoljice kafe, prenosi N1.

Kada je reč o životnim troškovima u Evropi, tu postoji jasna podela. Države Istočne Evrope su znatno jeftinije, dok su one Zapadne Evrope izuzetno skupe. Ako želite na superjeftin odmor u Evropi, onda treba da odete na Balkan ili još dalje. Najjeftinija zemlja Evrope je Ukrajina, koja je 113. na svetu, a slede je Kosovo (koje se u istraživanju tretira kao samostalna država) na 109. mestu i Moldavija na 101. mestu.

Na drugom kraju spektra, nije nikakvo iznenađenje da je Švajcarska najskuplja zemlja Evrope, i druga najskuplja na celom svetu.

Ispred Švajcarske se na tablici skupoće nalazi samo Bermuda, a prate je Irska, Norveška, Bahami, Luksemburg, Danska, Singapur, Japan i Izrael.

Život u zemlji čokolade, sira i planinskog vazduha prilično se skupo plaća. Po istraživanju veb stranice Expat Insider iz 2017. godine Švajcarska je i jedna od najmanje srdačnih zemalja na svetu, pa je možda onda bolje živeti negde gde je jeftinije i veselije.

A najjeftinije se živi u Pakistanu, Egiptu, Ukrajini, Tunisu, Kosovu, Gruziji, Azerbajdžanu, Bangladešu i Alžiru.

Izvor: Prva.rs

Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još