U Beogradu obeležen Dan arapsko-srpskog prijateljstva

Foto: Goran Zlatković
0

Arapske zemlje imaju dugu istoriju odnosa i prijateljstva sa Srbijom, a ovo veče se organizuje povodom godišnjice osnivanja Arapske lige.

Svi ambasadori arapskih zemalja nastoje da unapređuju odnose svojih zemalja sa prijateljskom Srbijom, izjavio je sinoć ambasador Palestine Muhamed Nahban na obeležavanju Dana arapsko-srpskog prijateljstva i Dana arapske kulture u Narodnoj biblioteci Srbije u Beogradu, javlja Anadolu agency (AA).

Arapske zemlje imaju dugu istoriju odnosa i prijateljstva sa Srbijom, a ovo veče se organizuje povodom godišnjice osnivanja Arapske lige. Arapska liga je organizacija koja okuplja sve arapske zemlje i ambasadori arapskih zemalja u Beogradu nastoje da unapređuju odnose njihovih zemalja sa prijateljskom Srbijom – rekao je ambasador Palestine.

On je pročitao poruku generalnog sekretara Lige arapskih država Ahmeda Abu al-Gheyta, u kojoj je sekretar pohvalio inicijativu ambasadora arapskih zemalja u Srbiji za organizovanje ove proslave, za koju je uveren da će doprineti konsolidaciji već postojećih tesnih veza, koje sa Srbijom spajaju brojne arapske države, kao i razvijanje nivoa njihove saradnje na političkom, ekonomskom i kulturnom planu sa Srbijom.

Generalni sekretar uputio je pozdrav „svom bratu“ ministru spoljnih poslova Srbije Ivici Dačiću.

Takođe pozdravljam principijelne i čvrste stavove Srbije za podršku arapskih prava, a u prvom redu palestinskog pitanja u Ujedinjenim nacijama i drugim međunarodnim organizacijama – naveo je Abu al-Gheyta u poruci.

Kako je dodao, postoji širok prostor za kvalitetan napredak u budućnosti arapsko-srpskih odnosa.

Uveren sam da će naredni period svedočiti o većem naporu radi stimulisanja mehanizama arapske saradnje i intenziviranje bilateralnih susreta radi stvaranja kontinuiteta obostranih poseta državnika visokog ranga. Voleo bih i da naglasim značaj kontinuiteta izgradnje mostova arapsko-srpskog prijateljstva u kulturnim i socijalnim sferama – zaključio je generalni sekretar Lige arapskih država.

Umesto ministra Dačića, obeležavanju je prisustovala Tamara Rastovac iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije koja je pozvala zemlje arapske lige da pomognu Srbiji u rešavanju pitanja Kosova, te istakla uspešnu saradnju na projektu „Beograd na vodi“, kao i u okviru nacionalne avio-kompanije „Er Srbija“.

Na svečanosti je recitovana i arapska poezija, bilo je reči o arapskom jeziku u Srbiji, a priređen je i kulturno-umetnički program sa arapskom muzikom na tradicionalnim instrumentima.

Svečanosti je prisustvovao i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Zoran Đorđević i predstavnici diplomatskog kora.

Izvor: f.aa.com.tr
Foto: Goran Zlatković

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.