GEMMO CENTAR: Kako iskoristiti informacije koje nosimo u genima?

Genetika utiče na sve aspekte našeg života i rada a informacije koje nosimo putem DNK, odnosno u našem genetskom materijalu minimalno se koriste. Zadatak Gemmo centra je da putem analiza i stručnog tumačenja omogući svakom pojedincu da bolje upozna svoj organizam, usmeri ishranu, način života, fizičke aktivnosti pa čak i korišćenje lekova na način koji će imati najviše efekata i dati najbolje rezultate.

U prostorijama Gemmo centra 28. marta održana je promocija rada genetičkog savetovališta. Tom prilikom dr sci Ivana Buzadžić govorila je o aktivnostima i planovima Gemmo centra, koja pokrivaju 3 polja delatnosti: genetičke konsultacije, mikrobiološke analize i stručne edukacije zdravstvenih radnika šireg spektra specijalizacije. U prvoj fazi rada Gemmo centar specijalizovan je za analize iz oblasti nutrigenetike, farmakogenetike, sportske genetike kao i predispozicije za kardiovaskularne bolesti.

Tom prilikom, 30 doktora iz oblasti ginekologije, psihijatrije, kardiologije, endokrinologije, pedijatrije imali su priliku da čuju na koji način i u kojoj meri genetske analize i informacije iz genetičkog skrininga mogu koristiti u lečenju ali i u kvalitetnoj i blagovremnoj prevenciji. Iskazano je veliko interesovanje stručne javnosti i potreba za nastavkom kontinuirane stručne edukacije iz oblasti genetike.

Profesor Janko Samardžić održao je predavanje na temu Farmakogenetika - primena u kliničkoj praksi i izneo konkretne primere iz zemalja u kojima su analize iz farmakogenetike prisutne i učestale a očekuje se da će uskoro biti primenjivane na rutinskom nivou.

Foto: Promo

Pogledajte još