POTRESNA POTRAGA ZA PRAVDOM: Film Fatiha Akina u srpskim bioskopima

Katjin život se iznenada ruši kada njen muž Nuri i sin Roko poginu u bombaškom napadu. Njena porodica i prijatelji pokušavaju da joj pruže podršku. Danilo, advokat i Nurijev najbolji prijatelj, zastupa Katju na suđenju osumnjičenima - mladom paru neonacista. Suđenje gura Katju do granica izdržljivosti, ali za nju nema alternative - ona želi pravdu.

Ova krimi-drama nosi internacionalni naziv "In the Fade" po istoimenoj pesmi američkog rok benda "Queens of the Stone Age", čiji je pevač, Džoš Hom, radio muziku za film. Scenario, kao i režiju, potpisuje Fatih Akin, u saradnji sa Harkom Bohmom.

- Počeo sam da istražujem koncept osvete. Da li stvarno postoji? Ko bi zapravo želeo osvetu? Da li bih se ja svetio? Katja ima svoj moral, svoju definiciju pravde. U tom smislu, Katja prikazuje nešto što je skriveno u svima nama, nešto što bi zauvek trebalo da ostane skriveno. Nisam bio zainteresovan za perspektivu ubica. Bio sam veoma odlučan gde moj fokus i empatija treba da budu - ističe reditelj Akin, dodajući da je ovo veoma ličan film za njega.

- Iako je ona plavooka plavuša i Nemica, Katja je moj alter ego. U ovom filmu se radi o univerzalnom osećanju tuge i svim njenim slojevima - objašnjava Akin.

Fatih Akin je nemački reditelj, scenarista i producent, turskog porekla. Za svoja ranija ostvarenja osvojio je više od 40 nagrada, uključujući i one na najprestižnijim svetskim festivalima, te nagrade Evropske filmske akademije, i brojna druga priznanja.

Film "Niotkuda" je u Srbiji premijerno prikazan na 46. FEST-u, a od četvrtka, 29. marta, je u bioskopima širom Srbije.

Foto: Promo

Pogledajte još