Stiže švedska misterija "Milenijum"

Međunarodni književni i filmski fenomen, švedska trilogija “Milenijum”, u maju stiže u bioskopsku distribuciju u Srbiji!

Izuzetna švedska filmska trilogija "Milenijum", koju čine dela "Muškarci koji mrze žene", "Devojčica koja se igrala vatrom" i "Kula od karata", zasnovana je na trilogiji romana švedskog autora Stiga Lašona. Širom sveta prodato je oko 26 miliona primeraka ovih knjiga, čime je trilogija "Milenijum" postala jedna od najprodavanijih krimi-priča u istoriji.

Prvi deo trilogije, "Muškarci koji mrze žene", koji se u filmskoj varijanti zove "Devojka sa tetovažom zmaja" (The Girl With The Dragon Tattoo) bio je drugi na listi nezavisnih filmova sa najvećom zaradom u svetu u 2009. godini (iza filma "Slumdog Millionaire", dobitnika Oskara), a režirao ga je Niels Arden Oplev.

Drugi deo se zove poput knjige (The Girl Who Played with Fire), dok su treći film i veliko finale ove izuzetne moderne krimi-sage autori nazvali "The Girl Who Kicked the Hornets' Nest". Oba filma je režirao Daniel Alfredson.

"Milenijum" je mračna, uzbudljiva i inteligentna misterija sa neočekivanim i zapanjujućim otkrićima. Neprilagođena hakerka Lizbet, uz pomoć upornog novinara Mikaela, istražuje najskrivenije tajne, i pri tome se suočava sa svojim najvećim demonima. Sa svojom izuzetno zanimljivom radnjom, odličnim castingom i atmosferom - ova trilogija je nešto što ne smete propustiti da pogledate. Znamo provereno...

Inače, ovaj film je iznedrio dve velike zvezde, kako u Skandinaviji, tako i širom sveta. Najpre tu je prelepa Naomi Rapace koja je bravurozna u ulozi Lizabet Salander. U stopu, srcem i intelektom, prati je poznati švedski glumac Michael Nyqvist u ulozi hrabrog novinara Mikaela Blomkvista.

Filmovi "Milenijum trilogije" biće na repertoaru multipleksa "Kolosej" od 20. maja. Izdavač bestseler trilogije kod nas "Čarobna knjiga" u maju će onima koji kupe knjige poklanjati vaučere, sa kojima će čitaoci moći da na blagajni "Koloseja" podignu besplatnu kartu za film. Cena ovih knjiga ostaće nepromenjena u odnosu na knjige bez ulaznica. 

Katarina Milovanović

Pogledajte još