Triple bill

Svetski dan igre biće obeležen u Narodnom pozorištu u Beogradu, 29. aprila u 20 časova premijerom baleta "Triple bill", koji čine tri savremena ostvarenja koreografa Ljubinke Dobrijević, Pola Lajfuta i jednog od neprikosnovenih autoritera u svetu umetničke igre Jiržija Kilijana. Nastupaju domaće baletske snage: Mila Dragičević, Ana Pavlović, Jovan Veselinović, Milan Rus, Jovica Begojev.

Publika će imati priliku da vidi baletska ostvarenja "Duo" na muziku Arnolda Šenberga, koreografa Ljubinke Dobrijević, posvećenog baletskom umetniku i njenom suprugu Petru Dobrijeviću, balet "Koračaj Lagano"(Step lightly) koreografa Pola Lajtfuta na bugarsku folklornu muziku i "Šest plesova" (Sechs tanze) na Mocartovu muziku koreografa Jiržija Kilijana.

Koreografi koji su obeležili Holandski plesni teatar

Jirži Kilijan i Pol Lajtfut su dvoje umetnika čije je stvaralaštvo obeležilo rad Holandskog plesnog teatra (NDT). Njima se pridružije naša umetnica Ljubinka Dobrijević baletom koji je svojevrstan omaž velikom baletskom igraču, pedagogu i koreografu, nedavno preminulom Petru Dobrijeviću, njenom suprugu, sa kojim je godinama nastupala u čuvenoj trupi Morisa Bežara.

Povodom premijere koreograd Pol Lajtfut rekao je da mu je bilo zadovoljstvo da radi kao tim sa različitim igračima.
- Nisam znao igrače, ali mogli smo da radimo kao porodica, to je suština baleta "Koračaj lagano". Inspiracija su mi bugarske narodne pesme, to su možda grubi, ali i magični glasovi, a ovaj balet je star skoro 20 godina - kaže Lajtfut.

Ispitivanje sopstvenih i korena drugih naroda

Upitan otkud inspiracija u bugarskoj narodnoj muzici Lajtft kaže:
“Sviđa mi se bugarska narodna muzika, a ja sam rođen i odrastao na farmi sa 300 krava na severu Engleske. Istažujem korene ove kulture, smatram da svaki koreograf u isto vreme ispituje i svoje korene i korene drugih naroda. Holandski plesni teatar je zasnovan na ovom principu, međusobnog učenja i hranjenja.”

Koreografija "Duo" Ljubinke Dobrijević, koja je kao balerina dala neizbrisiv pečat baletskoj umetnosti izvođenjem poznatog "Ravela" u koreografiji Morisa Bežara, priča je o susretu žene i muškarca.

- Priča od juče, danas i sutra, dva bića koje ujedinjena u večnosti hodaju zajedno kroz preobraženu noć - kaže Ljubinka Dobrijević.
Premijeri će prethoditi izložba fotografija Nebojše Babića "Triple Bill - korak po korak" koje se otvara u 19.30 časova u Narodnom pozorištu,

Reprize baleta zakazane su za 30. april i 25. maj.

Svetski dan igre, 29. april, ustanovio je Međunarodni savet za igru pri UNESCO-u, i proslavlja se od 1982. godine. Taj dan ceo svet slavi rođenje Žana Žorža Novera (1727), velikog reformatora igre.

D.Tadić

Pogledajte još