HRANA UMESTO BOTOKSA: Namirnice za zdravu i sjajnu kožu

Nivo tečnosti

* Celer za hidriranu kožu

Koža će vam biti zahvalna ako u ishranu uključite celer. On sadrži mnogo vitamina, uključujući vitamine A, C i K, kao i kalijum. S obzirom na to da kalijum ublažava negativne efekte soli i pomaže regulaciju nivoa tečnosti, sprečiće da dođe do isušivanja kose. Što je kosa više hidrirana, to će se manje sitnih bora pojaviti oko očiju i usana.

* Orasi za mekoću

Ova namirnica sadrži mnogo važnih omega-3 masnih kiselina i na taj način pomažu koži u proizvodnji prirodnih ulja.

Bademi su postali trend u ishrani, ali su orasi, zapravo, bogati mastima, koje su koži potrebne da ostane meka, hidrirana i zategnuta. Posebno se savetuje vegetarijancima da jedu orahe kao zamenu za riblje ulje.

* Kurkuma ublažava oštećenja

Biljka koja spada u jednu od najzdravijih na planeti, sadrži mnogo antioksidanata. Zbog toga sprečava pojavu tamnih mrlja na koži i hiperpigmentacije nastale usled preteranog izlaganja suncu. Malo kurkume pospite po jajima ili je pomešajte s karijem i koristite kao začin za piletinu.

Okidač upala

* Ovsene kaše štite kolagen

Ovsene kaše imaju nizak glikemijski indeks, što znači da će vam polako podići nivo šećera i stabilizirati ga, umesto da se naglo poveća. Nagli skokovi šećera u krvi mogu dovesti do upala u telu, a time se uništava kolagen, dok koža s vremenom gubi elastičnost i javljaju se bore.

Naravno, to je nemoguće u potpunosti sprečiti, ali se može ublažiti konzumiranjem ovsene kaše.

Kokosovo ulje

Kokosovo ulje dobro je za mnogo toga, a posebno je korisno za kožu, jer sadrži dosta vitamina E. Pomaže u borbi protiv oštećenja slobodnih radikala. Kad se nanese na kožu, pomaže u zaustavljanju pojave bora. Uveče nanesete malo ulja na kožu da bi sutradan bila blistava, ali ga je korisno koristiti i u pripremi jela.

Likopen

Jedite paradajz, jer je bogat likopenom i štiti kožu od štetnog UV zračenja. Krompir kožu čini mekšom zahvaljujući beta-karotenu, koji se pretvara u vitamin A.

Vitamin C

Limun zbog vitamina C pospešuje proizvodnju kolagena, a kelj zbog toga što je bogat vitaminom K sprečava pojavu tamnih krugova oko očiju. Borovnice sadrže dosta antioksidanata kojima sprečavaju proizvodnju slobodnih radikala, krivaca za pojavu bora.

Omega-3 kiseline

Višestruko nezasićene masne kiseline imaju ključnu ulogu u stvaranju lipidne barijere kože. One, takođe, vlaže kožu i ublažavaju nadražaje. Postoje saznanja da omega-3 masne kiseline aktiviraju gen koji potiče sintezu kolagena i elastina pa ih treba uključiti u prehranu. Omegom-3 obiluje riba.

Pravilan izbor

Ishrana koja se temelji na unosu celovitih žitarica, voća, povrća, niskomasnih mlečnih proizvoda i mesa peradi i ribe, sadrži sve što je koži potrebno da se uspešno odupire starenju, a nudi i mnogo toga više. Ali, činjenica je i da je danas neadekvatna pishrana učestala pojava.

Izvor: Avaz.ba
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još