RANAC NA LEĐA I POKRET: Razlozi zbog kojih je hajking idealna fizička aktivnost

Ne, nije potrebno da ulažete ekstremne napore da biste osetili sve benefite hajkinga čija je svrha uživanje u prirodnim lepotama. Činjenica je da već tokom umerene, jednosatne šetnje kroz prirodu potrošimo oko 400 kalorija. Pritom su aktivni svi mišići našeg tela, a poseban je naglasak na onim središnjeg dela tela, nogu i zadnjice.

Naravno, što je pešačenje duže i intenzivnije, što obuhvata više uzbrdica i nizbrdica, to i naš organizam ima više koristi. U tom slučaju ”istopi” se ne samo više kalorija već i više stresa. Postoji još jedan veliki plus u korist izbora baš ove aktivnosti: nisu potrebne gotovo nikakve fizičke pripreme da bismo krenuli na pešačenje.

Naravno, potrebno je započeti postepeno. Ako niste u kondiciji, nemojte za prvo pešačenje odabrati predugačku stazu, sa ekstremnim uzbrdicama i nizbrdicama. Takođe, nemojte hodati previše brzo. Radije odaberite laganu, umerenu stazu, a zatim što budete češće hodali, i sami ćete primetiti da vam se kondicija popravlja i da postajete spremni i za veće izazove. Uvek je dobra ideja priključiti se organizovanim turama i uspešno završiti kraću stazu, nego se mučiti na dugačkoj.

Za razliku od mnogih sportova na otvorenom koji zahtevaju skupu opremu, obimne edukacije i treninge, pa i putovanja na udaljene destinacije, poput, npr. slobodnog penjanja ili kajtinga, gotovo da nema prepreke da biste počeli da se bavite hajkingom. Kada je o opremi reč, ono najneophodnije može se svesti na udobnu obuću, nikako potpuno novu, i ruksak, u koji ćete staviti flašu vode, rezervni duks ili šuškavac, sunčane naočare, sprej protiv ujeda insekata, užinu, baterijsku lampu i pištaljku – koja služi za signaliziranje u slučaju opasnosti ili ukoliko se izgubite. Kada birate obuću, pripazite na đon – on ne sme biti ravan i gladak kako se obuća ne bi klizala.

Ipak, iz bezbednosnih razloga ne preporučuje se da na pešačenje u prirodu, bez prethodnog iskustva i poznavanja terena, krenete sami. Ne zaboravite da je to priroda i da možda nećete imati nitelefonski signal, ni internet. Umesto toga, radije se priključite nekoj od organizovanih tura, kakve ćete pronaći na sajtovima planinarskih klubova i društava.

Izvor: Lepota&Zdravlje
Foto: Ilustracija/Pixabay

Pogledajte još