Murinjo presrećan zbog istorijskog uspeha

BARSELONA, 29. aprila 2010. (Beta) - Trener fudbalera Intera Žoze uorinjo ocenio je da je eliminacije Barselone na njenom terenu možda i veći uspeh nego moguće osvajanje titule prvaka Evrope.

Inter je branioca trofeja u Ligi šampiona eliminisao pošto je na gostovanju u Barseloni sačuvao prednost od 3:1 iz prvog duela.

Revanš je milanski tim izgubio sa 0:1, ali Barselona nije uspela da nadoknadi zaostatak, iako je od 28. minuta imala igrača više posle isključenja Tijaga Mote.

"Ovo je najlepši poraz mog života... Bila je ovo izuzetna utakmica. Protiv Barselone je teško igrati i sa 11 igrača, a eliminisati je sa 10 - to je već istorijski podvig", kazao je Murinjo, koji će 22. maja u Madridu predvoditi Inter u finalu sa Bajernom iz Minhena, prvom posle 38 godina.

"Bajern je klub sa bogatom tradicijom, u sastavu ima odlične igrače. Biće to sjajno finale. Šteta što Mota i (Frenk) Riberi neće igrati", naveo je Murinjo, koji će pokušati da Interu donese prvu titulu kontinentalnog šampiona od 1965. godine.

Milanski tim će u ovogodišnjem finalu, za razliku od dvomeča sa Barsom, važiti za favorita, ali je sinoćnjom partijom pred 96.214 navijača na stadionu "Kamp Nou" pokazao da ume da se nosi sa pritiskom.

Barselona je jedini gol postigla tek u samom finišu, u 84. minutu, kada je Žerar Pike zatresao mrežu Intera.

"Isključenje se za nas pokazalo kao kontraproduktivno. Njihov crveni karton je stvorio neku nervozu kod nas, želeli smo da što pre postignemo prvi gol", naveo je Pike.

Lopta je skoro sve vreme bila u posedu fudbalera Barselone (80:20), ali su prilike bile retke.

"Bilo je teško. Igrači su učinili sve što su mogli, ali ove godine nismo uspeli", rekao je trener Barselone Pep Gvardiola, koji je u prošloj šezoni osvojio svih šest takmičenja u kojima je do sada nastupao na funkciji šefa stručnog štaba španskog prvaka.

Murinju je ova sezona prva u Interu, a već mu se bliži "tripla kruna", pošto je trenutni lider italijanskog prvenstva, a igraće i finala u nacionalnom Kupu i u Ligi šampiona, koju je već osvojio 2004. godine sa Portom.

"Znali smo da ćemo patiti na ovom divnom stadionu, ali uradili smo ono što smo morali", kazao je napadač Intera Semjuel Eto, koji je Ligu šampiona osvajao 2006. i 2009. godine, oba puta upravo sa Barsom.

Pogledajte još