Toplane duguju 10 milijardi dinara Srbijagasu

BEOGRAD, 29. aprila 2010. (Beta) - Toplane u Srbiji duguju 10 milijardi dinara Srbijagasu za isporučeni gas, a najveći deo čini dug Beogradskih elektrana od 5,5 milijardi dinara, izjavio je u četvrtak generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović.

On je na konferenciji za novinare u Beogradu kazao da rešenje za taj problem mora da se pronađe dogovorom Vlade Srbije, lokalnih samouprava, daljinskih sistema grejanja i Javnog preduzeća Srbijagas. Bajatović je ocenio i da sa trenutnom cenom grejanja nije moguće pokriti troškove nabavke gasa za toplane.

Ukupna dugovanja potrošača u Srbiji za isporučeni gas na kraju ove grejne sezone 15. aprila, kako je istakao, iznosila su 21 milijardu dinara odnosno oko 220 miliona evra. Deo duga toplana, kazao je, trebalo bi da se zbog naplate grejanja tokom letnjih meseci, bez troškova za gas, svede na oko 35 milijardi dinara do početka nove grejne sezone, tako da likvidnost Srbijagasa neće biti ugrožena u velikoj meri.

Bajatović je naglasio da će se ukoliko to bude potrebno, Srbijagas ponovo zadužiti da bi obezbedio stabilno snabdevanje tržišta gasom. Bajatović je naveo da je Srbijagas zaključno sa 28. aprilom, isplatio sve dugove za povučene količine gasa i dodao da je Srbija u prošloj godini uvezla gas u vrednosti od 660 miliona dolara.

Pogledajte još