Atletiko preko Liverpula do finala Lige Evropa

BEOGRAD, 29. aprila 2010. (Beta) - Fudbaleri Atletika iz Madrida plasirali su se u finale Lige Evropa, iako su posle produžetaka izgubili od Liverpula sa 1:2, u revanš utakmici polufinala.

Atletiko je u prvoj utakmici u Madridu pobedio sa 1:0, a u finale je prošao skorom od 2:2, na osnovu postignutog gola u gostima.

Atletiko će u finalu u Hamburgu, 12. maja, igrati protiv Fulama, koji je večeras posle preokreta pobedio Hamburg sa 2:1.

Španska ekipa je tako izborila prvo finale jednog evropskog takmičenja posle 24 godine.

Liverpul je vodio sa 2:0 golovima Alberta Akvilanija u 44. i Jusija Benajuna u 95. minutu, a odlučujući gol postigao je Dijego Forlan u 102. minutu.

Petostruki šampion Evrope Liverpul igrao je za spas sezone, pošto ove godine nije postigao očekivane rezultate. U Premijer ligi se bori za četvrto mesto, ispao je iz oba takmičenja u Kupu, a učešće u Ligi šampiona završio je u prvoj fazi, odakle je nastavio u Ligu Evropa.

Liverpul je već u prvom minutu mogao do pogotka. Dirk Kajt je dodao do Jusija Benajuna, ali je golman David De Gea uspeo loptu da izbaci u korner.

Domaći su nastavili da napadaju, a dobru priliku propustio je Akvilani, koji je posle asistencije Kajta, sa ivice šesnaesterca šutirao u španskog golmana.

Atletiko se posle toga oslobodio pritiska, a prvu šansu imao je u 19. minutu, kada je sa oko 20 metara dobro šutirao Raul Garsija. Lopta je odskočila ispred golmana Pepea Reine, koji je ipak uspeo da je izbije u korner.

U 26. minutu kombinovali su na ivici šesnaeserca domaći igrači - Stiven Džerard, Akvilani i Benajun, kapiten "crvenih" dodao je do Kajta, ali je on u padu zahvatio loptu i šutirao preko gola.

Liverpul je posle pet minuta postigao gol, ali je poništen zbog ofsajda. Džerard je izveo slobodan udarac, Dani Ager je zatresao mrežu, ali je bio u nedozvoljenoj poziciji.

Domaći su poveli u 44. minutu, dobar centaršut Benajuna sa desne strane iskoristio je Akvilani i poslao loptu u mrežu, pa su domaći igrači i navijači zadovoljni sačekali kraj prvog poluvremena.

Liverpul je i u drugom poluvremenu nastavio da napada, najkonkretniju šansu imao je Kajt, u 64. minutu, posle asistencije Akvilanija, ali je Holanđanin šutitao pored stative.

U 71. minutu domaći su imali šansu, ali je Benajun bio neprecizan. Ekipe su do kraja utakmice igrale nešto opreznije, nisu napravile ozbiljniju priliku i meč je ušao u produžetak.

Liverpul je angažovanije ušao u produžetak i već u 95. minutu poveo. Posle dodavanja na ivici šesnaesterca Atletika lopta je došla do Lukasa, koji je dodao do Benajuna, a ovaj bez problema savladao De Geu.

U 102. minutu Hurado je mogao da izjednači, ali je za malo bio neprecizan, a samo minut kasnije, španska ekipa je 21. golom u sezoni Forlana uspela da izjednači. Hose Antonio Rejes je bio spretniji od Glena Džonsona i osvojio loptu, zatim centrirao do Urugvajca, koji je neometan poslao loptu u mrežu i tako postigao drugi gol u dvomeču sa večerašnjim protivnikom.

Liverpul je krenuo na sve ili ništa, ali je prvu dobru šansu u drugom produžetku imao Atletiko. Prolaz u finale mogao je da osigura Simao u 112. minutu, kada je posle kontranapada za malo prebacio gol Reine.

Domaći su do kraja utakmice napadali, ali bez prave šanse i tako razočaravajuću sezonu na međunarodnoj sceni završili u polufinalu drugog po važnosti evropskog takmičenja.

Pogledajte još