Obeleženo 35 godina od Vijetnamskog rata

HO ŠI MIN, 30. aprila 2010. (Beta-AP) - U Vijetnamu se u petak obeležava 35. godišnjica od završetka Vijetnamskog rata, a na centralnoj manifestaciji u prestonici Ho Ši Minu, bivšem Sajgonu, okupilo se oko 50.000 ljudi.

Vijetnamci se u petak prisećaju događaja od pre 35 godina kada je vojska Severnog Vijetnama tenkovima srušila kapiju ispred bivše Predsedničke palate u Sajgonu i svrgla vladu koju su podržavale SAD. Pad Sajgona označio je i zvaničan kraj Vijetnamskog rata u kojem je poginulo tri miliona Vijetnamaca i oko 58.000 američkih vojnika.

Posle gotovo 20-godišnjeg sukoba, poznatog kao Indokineski ratovi, Vijetnam je ostao opustošen, podeljen, a veliki broj vojnika iz Južnog Vijetnama poslat je u komunističke logore na prevaspitavanje. Na proslavi u bivšem Sajgonu, među velikim brojem ljudi koji su prodefilovali ulicama tog grada noseći crvene zastave i pevajući rodoljubive pesme, centralno mesto zauzeli su ratni veterani i istaknuti zvaničnici Komunističke partije.

Skupu je prisustvovao i predsednik Ngujen Min Triet, kao i zvaničnici iz Rusije, Kube, Kambodže i Laosa. Proslavi zbog bolesti nije mogao da prisustvuje legendarni general Vo Ngujen Đap, ratni heroj koji je rukovodio vojnim operacijama prvo protiv Francuza, a zatim i protiv Amerikanaca. General Gjap sada ima 98 godina i do sada je učestvovao na svim proslavama, a za njega je uvek bilo rezervisano posebno počasno mesto.

Pogledajte još