GIMNASTIKA ZA LICE: Pet vežbi koje će zategnuti vašu kožu

S obzirom na to da na prvi pogled čitav princip vežbanja i njegovi rezultati izgledaju pomalo smešno i neshvatljivo, pokušaćemo da objasnimo čemu gimnastika lica služi. Naime, ljudsko lice ima 57 mišića koji s vremenom slabe. Njihovim pokretanjem pomažete vitalnosti kože i podstičete procese regeneracije ćelija, bolju cirkulaciju ali i smanjivanje bora. Naravno, ako tome dodate zdravu ishranu, mnogo vode i dovoljno sna, proces podmlađivanja za vas je zagarantovan.

Pravo vreme da započnete sa gimnastikom

Gimnastiku lica možete primenjivati u svakom životnom razdoblju po potrebi. U dvadesetim i tridesetim možete ih izvoditi preventivno, dok kasnije služe za rešavanje već nastalih bora. Čim uočite gubitak elastičnosti kože i pojavu bora, počnite s jogom za lice.

Vežba za čelo

Stavite prst preko obrve i lagano je vucite prema dole. Pružajte otpor prstu i pokušajte da podignete obrvu. Nemojte razvlačiti kožu i nastojte da ne stvarate bore na čelu dok to radite. Ponovite nekoliko puta.

Čvršći obrazi

Položite prste horizontalno na vrh obraza, ispod oka. Nasmešite se intenzivno, a rubove usana pomerajte nagore. Držite tako u osmehu nekoliko trenutaka pa opustite mišiće. Neophodno je ovaj postupak ponoviti 20 puta.

Bez podbratka

Stanite uspravno i držite vrat u ravnom položaju. Savijte leđa unazad i istovremeno ispružite bradu prema gore što više možete. Ovime će se koža vrata izrazito nategnuti. Ostanite u tom položaju nekoliko sekundi pa se opustite i ponovite.

Za vrat

Lezite na leđa i okrenite glavu na jednu stranu. Okrećite je s jedne strane na drugu tako da kada glava dođe napred bude isturena nagore. Neka izgleda kao da glavom i pokretom opisujete polukrug. Ovako ćete osetiti da vam rade svi mišići vrata. Najbolje rezultate imaćete ako vežbu ponovite 20 puta.

Protiv spuštanja kapaka

Stavite kažiprste na spoljašnji deo oka, a srednje prste odmah iznad nosa. Držite otvorene oči i pritiskajte kao da želite da ih zatvorite, no i dalje ih ostavite otvorene.

Gimnastika lica ne preporučuje se osobama:

– s kožnim oboljenjima
– s atopijskim dermatitisom, neurodermitisom ili psorijazom
– koje imaju rak kože
– kod otvorenih rana i opekotina.

Izvor: Story.rs
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još