KAD TELO PATI: Prolećni umor ne sme da traje duže od 15 dana

Foto: Ilustracija/Pixabay.com
0

Organizmu je potrebno 15 dana da se prilagodi na proleće, ali – u idealnim uslovima: da vreme bude stabilno, sa postepenim rastom temperature, i bez velikih oscilacija vazdušnog pritiska.

Uglavnom nije tako, pa tegobe zbog promene godišnjeg doba, kao što su prolećni umor, vrtoglavice, glavobolja i „oscilacije“ krvnog pritiska, traju mnogo duže. Više sunca prija psihi, zbog čega smo raspoloženiji, ali na početku proleća, dok se vreme ne stabilizuje, telo definitivno pati.

Mozak sada preko rožnjače dobija veće količine svetlosti, koja je najjači prirodni antidepresiv, i sad smo optimističniji, ali za dobro zdravlje telo mora da bude u psihičkom i fizičkom skladu. Iako se zbog dovoljno svetlosti luči hormon sreće serotonin, organizam je izmoren brojnim zimskim respiratornim infekcijama, a promene koje donosi proleće nastupaju naglo i neophodan je period adaptacije – kaže dr Radmila Šehić, specijalista opšte medicine Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Beograda.

Nedostatak energije s početka proleća osećaju i potpuno zdrave osobe, među njima i mnogo mladog i sredovečnog sveta. Ipak, najosetljiviji su oni koji pate od poremećenih vrednosti krvnog pritiska. Dok hipertenzičari uspevaju u ovim vremenskim uslovima da drže pritisak na normali, oni kojima je krvni pritisak prirodno nizak prolećno kolebanje vremenskih parametara može da dovede do kolapsa.

Nije retkost da u ovo doba godine hitnu medicinsku pomoć ljudi traže zbog naglog pada pritiska. Uzrok je u porastu temperature, koja je u jutarnjim satim dosta niža, a tokom dana postaje sve toplije što dovodi do širenja krvnih sudova i naglog snižavanja već niskog pritiska – kaže dr Šehić.

Da bismo se na proleće lakše adaptirali dr Šehić kaže da su važne tri stvari – ishrana bogata zelenišem, za one koji imaju deficit vitamina i minerala i njihova nadoknada, zatim dovoljan unos vode, kao i kratak popodnevni odmor.

Ključna stvar u ishrani bogatoj povrćem i voćem je da se unesu dovoljne količine vitamina C, a to je dnevno jedan gram. Ovaj vitamin je veoma značajan antioksidans koji ne samo što daje energiju, već poboljšava elasatičnost krvnih sudova – kaže dr Šehić.

Kada je o tečnosti reč, doktorka Šehić napominje da je dovoljno da se popije do dve litre vode na dan:

Ima stručnjaka koji kažu da bi trebalo i više, međutim, moje iskustvo govori da višak vode može da škodi kao i njen manjak, odnosno stanje dehidratacije. Voda je važna, dva litra dnevno, jer se njome povećava volumen cirkulišuće tečnosti u organizmu i forsira bubrežna filtracija i tako se organizam oslobađa od toksina.

Popodnevni odmor je takođe važna mera u prilagođavanju na nove klimatske uslove, ali ne bi trebalo da traje duže od pola sata. Posle popdnevnog odmora poželjan je odlazak u laganu šetnju.

Doktorka Radmila Šehić kaže da ako prolećni umor traje duže od dve nedelje, i pored toga što se jede dovoljno povrća i voća i unosi tečnost, trebalo bi uraditi pretrage krvne slike i urina. Ovi nalazi su najčešće dovoljni da se utvrdi zdravstveno stanje.

Izvor: Novosti
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.