Otvorena izlozba Joko, Lenon, Tito

BEOGRAD, 1. maja 2010. (Beta) - Izložba "Joko Ono-Džon Lenon-Tito - jedna konceptualna akcija", autora Save Stepanov i Mome Cvijovića, bazirana na akciji "Žirovi" (Acorns), koju su Joko Ono i Džon Lenon realizovali 1968. godine, otvorena je od 1. maja do 1. avgusta u Muzeju istorije Jugoslavije u Beogradu.

U saopštenju Muzeja se navodi da su dvoje svetski poznatih umetnika nakon venčanja zasadili dva žira u dvorištu katedrale u Koventriju i istovremeno poslali po dva žira na adrese 50 odabranih svetskih lidera, među kojima je bio i Josip Broz Tito, sa molbom da ih zasade u ime mira.

Žirovi koji su upućeni na adresu predsednika Tita su, prema protokolu, pregledani, a ambasadi Jugoslavije u Londonu je poslato uputstvo da se na poklonu zahvale Joko i Džonu, a Titu je upućeno pismo koje objašnjava da je "izvesni gospodin Lenon, član u svetu poznatog ansambla Bitlsi" poslao neobičan poklon i predlog da se žirovi zasade kao simboli želje da u svetu prestane rat. Na ovom dokumentu stoji potpis koji označava da je Tito video poklon i odobrio njegov prijem, ali niko ne može sa sigurnošću potvrdi da su žirevi zasađeni.

Na izložbi je predstavljena dokumentacija o beogradskom delu projekta, crteži "Žirovi 100", kojima je Joko Ono 2008. godine obeležila 40. godišnjicu ove umetničke akcije. U postavci su takođe predstavljene umetničke ličnosti Joko Ono i Džona Lenona, kao i fotografije koje je autorski snimio Josip Broz.

Pogledajte još