SAMO VODITE RAČUNA O "PROBLEMATIČNIM SLOVIMA": Produžen "rok trajanja" registarskih tablica

Zbog dužeg roka sve više vozača našlo se u problemu, jer mnogima tablice i dalje važe, ali im saobraćajna dozvola uskoro ističe.

U jednoj agenciji za registraciju vozila i tehničke preglede objašnjavaju da su vozači koji na registraciji imaju slova, Č, Ć, Š, Ž, Đ, Y i W obavezni da promene tablice na datum isteka na registracionoj nalepnici i na saobraćajnoj dozvoli.

Sa druge strane, vozači koji nemaju "problematična" slova, a registracija im ističe nekoliko meseci pre tablica, imaju dva izbora.

- Vlasnici vozila koji se nađu u toj situaciji mogu ili da zamene i tablice i saobraćajnu u isto vreme, ili da prvo produže registraciju, a kasnije, kad dođe vreme, zamene tablice i saobraćajnu - kažu u ovoj agenciji.

Ukratko, ako vam ove ili sledeće godine ističe saobraćajna dozvola, ne morate da vadite novu. Prilikom registracije na šalteru u policiji dobićete od MUP-a potvrdu koja dokazuje da je njen rok važenja produžen.

Potvrda je besplatna, a biće ispisana na dva jezika - engleskom i srpskom.

- Veoma je bitno da vlasnici vozila čuvaju ovu potvrdu i nose je sa sobom, naročito prilikom putovanja u inostranstvo, ali i prilikom narednih registracija - objašnjavaju u jednoj policijskoj stanici.

Ipak, uvek postoji mogućnost da vas neki strani policajac na granici vrati kući kada krenete na odmor, jer ga niko nije obavestio da je papirna potvrda jača od plastične dozvole.

Ako se odlučite da zamenite tablice, uz to ide i zamena saobraćajne i registracione nalepnice i sve košta oko 5.000 dinara. Da ne bude zabune, bez obzira na to da li tablice imaju "problematična slova" ili ne, ove godine se normalno produžuje registracija.

Izvor: Telegraf
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još