Iranke na turniru bez marama

DUBAI, 3. maja 2010. (Beta-AP) - Svetska fudbalska federacija saopštila je da će dozvoliti ženskoj fudbalskoj reprezentaciji Irana da se takmiči na Olimpijskim igrama mladih ako tokom utakmica tradicionalne marame zamene kapama kojima će prekriti kosu.

"Ovakvu odluku doneli smo nakon što su nam FS Irana i Olimpijski komitet te zemlje potvrdili da će njihove fudbalerke tokom utakmica umesto tradicionalnih marama nositi kape kojima će prekriti kosu. Kape ne smeju da prekrivaju uši i neće prekrivati vrat nijedne takmičarke", navodi se u saopštenju FIFA. 

Fifa je početkom aprila zabranila ženskoj iranskoj fudbalskoj reprezentaciji da se takmiči na Olimpijskim igrama mladih pošto je Fudbalski savez te zemlje najavio da će fudbalerke tokom utakmica nositi tradicionalne marame.

Fifa je 2007. godine iz bezbednosnih razloga zabranila islamskim takmičarkama da na sportskim borilištima nose marame.

Mediji u Iranu naveli su da su vlasti dozvolile reprezentativkama da na Olimpijskim igrama mladih nose kape i da će ekipa igrati na fudbalskom turniru.

"Poslali smo uzorak Fifi naših dresova i na sreću, prihvatili su predlog. Oni nemaju ništa protiv da reprezentativke kapama prekriju kosu", rekao je jedan od čelnika FS Irana Abas Torabian.

Olimpijske igre mladih održaće se od 12. do 25. avgusta u Singapuru. Oko 3.600 sportista uzrasta od 14 do 18 godina takmičiće se u 26 sportova.

Pogledajte još