Prva titula šampiona za Tvente

BEOGRAD, 2. maja 2010. (Beta) - Fudbaleri Tventea osvojili su titulu prvaka Holandije, pošto su u Bredi pobedili NAC sa 2:0 u poslednjem kolu šampionata i sačuvali prednost nad Ajaksom.

Pobedu Tventeu, za koji igra i srpski odbrambeni fudbaler Slobodan Rajković, doneli su golovi Brajana Ruiza u 23. i Miroslava Stoha u 74. minutu. Posao ekipi koju sa klupe predvodi Englez Stiv Meklaren olakšalo je i isključenje protivničkog fudbalera Čabe Fehera u 21. minutu.

Tvente je tako prvi put poneo naslov prvaka Holandije. Klupska trofejna riznica sadrži i dva trofeja iz nacionalnog Kupa i jedan iz Superkupa. Umalo je Tvente osvojio i Kup UEFA, ali je u finalu iz 1975. godine poražen od Borusije iz Menhengladbaha.

Klub je nastao spajanjem Enšede Bojsa i Sportklub Enšedea, prvaka Holandije iz 1926. godine.

Ovu sezonu Tvente je završio sa bodom ispred Ajaksa iz Amsterdama, koji je danas, takođe na gostovanju, deklasirao NEC Najmehen sa 4:1 uz dva gola Luisa Suaresa, najboljeg strelca prvenstva. Mrežu NEC-a tresli su i Demi de Zev i srpski reprezentativac Marko Pantelić, koji je sezonu završio sa 16 prvenstvenih golova.

Suares je postigao 35 golova, Ajaks ukupno 106, čak 43 više od Tventea, ali će morati da se zadovolji trofejem iz nacionalnog Kupa i učešćem u Ligi šampiona sledeće sezone.

Ligu Evropa igraće PSV, koji je remizirio sa prošlogodišnjim prvakom AZ Alkmarom 1:1, i Fejenord, koji je uz het-trik Roja Makaja pobedio Herenven sa 6:2 i izbio na četvrto mesto. Tu poziciju izgubio je upravo AZ, koji će se u barazu sa Heraklesom, Utrehtom i Groningenom boriti za mesto u kvalifikacijama za Ligu Evropu.

RKC Valvejk je izgubio status prvoligaša, dok će Sparta iz Roterdama i Viljem drugi taj položaj morati da čuvaju u baražu.

Pogledajte još