MEŠAVINA HORORA I EROTSKOG TRILERA: Film "Telma" Joahima Trira u srpskim bioskopima

Junakinja Telma se po prvi put odvaja od roditelja i odlazi u Oslo da bi studirala biologiju. Zaljubljuje se u svoju koleginicu Anju i shvata da emotivne i seksualne impulse prate napadi slični epileptičkim napadima, kao i to da snagom svojih misli može da utiče na dešavanja u realnom životu. Jednog dana Anja nestane.

Pored natprirodnih iznenadnih scena, film istražuje Telminu borbu sa njenom privlačnošču prema ženama, dok pokušava da ispuni zahteve svojih konzervativnih hrišćanskih roditelja. Film tako otvara čitav niz pitanja od postojanja boga i determinizma do preispitivanja morala, krivice, relacija roditelj-dete, itd.

Prema rečima filmskog kritičara Mika Lasala iz magazina The San Francisco Chronicle, Trir je našao novi način da opiše i razgovara o ovim emocijama i iskustvima koje većina ljudi zna i nikad ne može da prevaziđe.

- Put koji je odabrao je hladan, bezizražajan, ekstreman i veoma skandinavski, i efikasan je - navodi Lasal.

Joahim Trir je zapaženo ime u filmskom svetu. Njegovo debitantsko ostvarenje „Repriza“ osvojilo je nekoliko nacionalnih nagrada i nagrade na filmskim festivalima u Torontu, Istanbulu, Roterdamu, Milanu i Karlovim Varima. Takođe, poznat je i po filmovima „Oslo“ i „Glasnije od bombe“.

Film „Telma“ naći će se na repertoarima domaćih bioskopa širom Srbije od sutra.

Foto: Promo

Pogledajte još