Traži se pragmatičan stav Srbije prema statusu Kosova

BRISEL, 4. maja 2010. (Beta) - Evropski parlament(EP) traži od Srbije da ima "pragmatičan stav" prema statusu Kosova, mada napominje da "priznavanje Kosova zasad nije prihvatljiva politička mogućnost za vođstvo u Beogradu".

To se navodi u predlogu rezolucije o kojoj je u utorak raspravljao Spoljnopolitički odbor parlamenta Evropske unije u Briselu. U predlogu rezolucije, koji će biti dopunjen dodatnim raspravama i amandmanima i usvojen početkom juna, navodi se i da je EP "zabrinut" zbog odnosa Srbije s Kosovom i naglašava da su "dobri susedski odnosi bitno merilo za težnje Srbije" i drugih zemalja regiona za članstvo u Evropskoj uniji.

Isto tako se "iskazuje razumevanje za emocionalne posledice onoga što je ostalo iza rata 1999." kao razlog da je za Srbiju zasad neprihvatljivo priznavanje nezavisnosti Kosova. Predlog rezolucije je obrazložen i time da je i dalje na snazi rezolucija 1244 Saveta bezbednosti UN o Kosovu, mada su 22 zemlje EU priznale, a pet zemalja nije priznalo nezavisnost Kosova.

Pošto se u rezoluciji traži da "sve zemlje porade na jedinstvenom stavu prema Kosovu", neki španski, rumunski i grčki poslanici su naglašavali da se ne može na posredan način tražiti da zemlje Unije koje nisu priznale Kosovo, to učine zaobilazno.

Ovi poslanici su skrenuli pažnju i na to da se u zahtevima Beogradu za "pragmatičnu saradnju" s Kosovom poštuje međunarodno pravo kao osnov za status Kosova i da se "proevropskoj, demokratskoj vladi u Beogradu" ne može ni u kojem vidu nametati novi uslov, priznavanje samoproglašenja nezavisnosti u Prištini, kao uslov za ulazak u članstvo Evropske unije.

Pogledajte još