U SRBIJI STRUČNJACI ZA PROMENU POLA: Transrodne osobe iz sveta dolaze kod nas na hirurške zahvate

Maloletnici čine između 15 i 20 odsto onih koji prolaze proceduru pripreme za promenu pola, kako bi zahvat obavili čim postanu punoletni, istraživale su "Novosti" povodom obeležavanja Međunarodnog dana vidljivosti transrodnih osoba.

"Zarobljenika u tuđem telu" ima sve više u Srbiji, ali i celom svetu, kaže, za "Novosti", prof. dr Miroslav Đorđević, svetski priznati hirurg iz oblasti transrodne medicine. Do sada se ukupno 1.500 ljudi iz celog sveta, od čega 400 iz bivše SFRJ, podvrglo operaciji promene pola u našoj prestonici, koja uživa veliki ugled kada je u pitanju ova vrsta hirurgije. Najčešće se operišu osobe između 20. i 30. godine, dok je najstariji pacijent imao 68 godina.

- Za samo četiri ili pet sati muškarac može da postane žena. Taj proces podrazumeva odstranjivanje delova muških polnih organa i konstruisanje vagine - objašnjava, za "Novosti", prof. Đorđević.

- Obrnuti proces je nešto komplikovaniji. Ženama se najpre odstranjuju materica, jajnici i grudi. Posle toga se pravi penis, najčešće od delova tkiva s tela pacijenta.

Procedura promene pola započinje razgovorom sa specijalizovanim psihijatrom, koji se može obaviti u Kliničkom centru Srbije, KBC "Dr Dragiša Mišović" ili dve privatne beogradske ordinacije. Tokom susreta, lekar procenjuje postoji li zaista potreba za promenom pola, kao i da li je osoba psihički stabilna.

- Psihijatar viđa pacijenta narednih godinu dana i razgovara sa njim i osobama iz njegovog okruženja. Ako postoje jasni znaci da je operacija potrebna, ceo proces se može skratiti i na devet meseci. Tim ljudima pomoć je zaista neophodna, i najčešće se radi o osobama koje od detinjstva osećaju da su rođene "u pogrešnom telu", zbog čega imaju velike probleme - kaže doktorka Dušica Marković Žigić iz Psihijatrijske ordinacije "Dušica", jedan od lekara koji izvršavaju procenu osoba koja zatraže operaciju.

Uloga psihijatra u ovakvom procesu je presudna, jer se često dešava da se psihoza ili homoseksualnost "pobrka" sa željom za promenom pola.

- Nije potrebno da osoba menja pol samo zbog toga što je homoseksualnog opredeljenja. Te dve stvari ne treba mešati. Postoji mnogo osoba koje se dobro osećaju u svojoj koži, bez obzira na to što je njihov partner istog pola - objašnjava doktorka Žigić.

Ukoliko se potvrdi da potreba za promenom pola postoji, endokrinolog propisuje hormonsku terapiju koja menja telesne karakteristike osobe i priprema organizam za operaciju.

U Srbiji je od 2013. godine osiguranicima RFZO obezbeđena operacija promene pola o trošku fonda, čija je cena malo viša od 200.000 dinara, dok participaciju koja iznosi 35 odsto od ukupne cene plaćaju sami pacijenti.

PREDOMISLILI SE

U Srbiji je urađeno ukupno devet operacija ljudima koji su najpre promenili pol a zatim se pokajali i tražili da se vrate u prvobitni pol. Prema rečima hirurga Miroslava Đorđevića, svih devet osoba zatražile su povratak u muški pol i niko od njih nije bio državljanin Srbije, što dokazuje dobru psihijatrijsku procenu naših lekara, dodao je Đorđević.

Izvor: Novosti
Foto: Ilustracija/Pixabay

Pogledajte još