Potreban zajednički odgovor na savremene pretnje

BEOGRAD, 5. maja 2010. (Beta) - Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je u utorak uveče da savremeni bezbednosni rizici i pretnje ne ugrožavaju samo nacionalne interese Srbije već i celog regiona, zbog čega na njih nije moguće dati izolovani odgovor.

"Borba protiv svih vidova terorizma, kriminala i korupcije predstavlja jedan od najvažnijih zadataka Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije", rekao je Dačić na konferenciji za novinare na aerodromu "Nikola Tesla", pre početka vežbe bezbednosti civilnog vazduhoplovstva sa temom "Simulacija otmice vazduhoplova".

Dačić je rekao da se radi o prvoj vežbi takvog obima i tipa u Srbiji i da je njen cilj da se proveri sistem bezbednosti i uvežba koordinacija između raznih domaćih i stranih službi bezbednosti.

Direktor aerodroma "Nikola Tesla" Velimir Radosavljević je dodao da je aerodrom u poslednje vreme imao veći broj prinudnih sletanja stranih aviona, ali i izrazio nadu da se nikada neće desiti da u Beograd sleti avion koji su oteli teroristi.

Novinari, snimatelji i fotoreporteri, međutim, nisu bili u situaciji da vide bilo koji segment vežbe na beogradskom aerodromu. Umesto toga, oni su autobusom odvezeni do rashodovanog putničkog aviona u mraku a snimateljima i fotoreporterima je ponuđeno da avion koji je trebalo da bude otet, snime kroz prozor autobusa u pokretu.

Pogledajte još