CENE, TAKSE I GRANIČNI PRELAZI: Srpske turiste ovog leta očekuju brojne novine u Grčkoj

Većina letovališta, piše portal grčkainfo, otvara svoja vrata turistima već od 1. maja pa stoga nije na odmet da se na vreme i u kratkim crtama podsetimo koje nas promene očekuju ove sezone i usput vam damo i nekoliko korisnih saveta.

Boravišna taksa

Prvog januara 2018. godine Grčka je uvela boravišnu taksu na smeštaj. Boravišna taksa će se u većini hotela i smeštajnih kompleksa gostima naplaćivati posebno i neće ulaziti u cenu letovanja. U određenim smeštajima vlasnici su ovaj novi trošak preuzeli na sebe pa je kod njih boravišna taksa već uključena u cenu i neće se naplaćivati dodatno.

Boravišna taksa se računa kao fiksni iznos po danu i po sobi, u zavisnosti od vrste smeštaja i iznosi:

4 evra po sobi dnevno za hotele sa 5 zvezdica
3 evra po sobi dnevno za hotele sa 4 zvezdice
1,5 evra po sobi dnevno za hotele sa 3 zvezdice
0,5 evra po sobi dnevno za hotele sa 1-2 zvezdice
0,5 evra dnevno za privatne sobe, studija i apartmane.

Radovi na putu kroz Srbiju i Makedoniju

Znamo da vozače najviše interesuje šta se konkretno dešava sa novim deonicama puta kroz Srbiju i Makedoniju. Novi rok za završetak radova na Korodoru 10 u Grdeličkoj klisuri je pomeren na jesen dok je auto-put kroz Makedoniju na relaciji Demir Kapija-Smokvica kod Đevđelije gotov. Prema poslednjim najavama, on bi danas trebalo da bude i otvoren.

Kada je u pitanju putovanje kolima preko Bugarske, novost od 1. januara 2018. je naplatna rampa kod Dimitrovgrada na kojoj se putarina za vozila naplaćuje 190 dinara.

Nova naplatna rampa na prelazu Evzoni

U decembru prošle godine počela je sa radom nova naplatna rampa na prelazu Evzoni. Putarina za putnička vozila iznosi 1,80 evra u jednom pravcu što znači da će vas odlazak i povratak preko Evzonija u oba pravca koštati 3,60 evra. Nova rampa se nalazi oko 500 metara od prelaza Evzoni.

Cene namirnica u Grčkoj

Cene namirnica i hrane u grčkim supermarketima u 2018. godini su uglavnom za većinu proizvoda ostale na nivou prošlogodišnjih, velikih razlika nema tako da naši turisti mogu da odahnu.

Karidi plaža na Sitoniji izdata zakupcima

Možda najgora vest za većinu turista - ljubitelja neorganizovanih divljih plaža na Sitoniji je izdavanje plaže Karidi pod zakup. Od ovog leta pretpostavlja se da će deo ove plaže biti pod barom sa ležaljkama i suncobranima.

Dobre vesti iz Pefkohorija

Sa druge strane, ljubitelje Pefkohorija će svakako obradovati vest da su se stanovnici ovog malog letovališta na Kasandri organizovali i u saradnji sa opštinom počeli da rešavaju prošlogodišnje probleme sa vodosnabdevanjem do kojih je dolazilo zbog prekomerne potrošnje vode usled velikih vrućina i istovremenog pada nivoa vode u rezervoarima.

Nakon 20 godina, opština Kasandra radi na poboljšanju vodovodne mreže pa se očekuje da ovog leta problema sa vodom u Pefkohoriju više neće biti.

Vodite računa gde parkirate automobil

Jedan od većih problema sa kojima se turisti neretko susreću, posebno u jeku sezone, jeste problem sa nalaženjem slobodnih parking mesta u nekim od letovališta u Grčkoj, naplaćivanje kazni za nepropisno parkiranje kao i skidanje tablica sa vozila. Zato vodite računa gde parkirate automobil.

Ukoliko se nalazite u letovalištu u kom postoji manjak slobodnih parking mesta, zamolite vaše domaćine u smeštaju da vas upute gde možete sigurno i slobodno parkirati automobil.

Ne ostavljajte nikada ništa vredno u automobilu

Lična dokumenta, novac i kreditne kartice kao i dragocenosti nikada ne ostavljajte u kolima! Krađa ili gubitak novca, a naročito pasoša dok se nalazite na letovanju u Grčkoj je neprijatnost koja može prilično da vam zakomplikuje odmor uzimajući u obzir da je pasoš dokument bez kog se ne možete vratiti kući.

Sprečite da vas lopovi pokradu

Lopovima je "posao" da kradu, a vaš je da im to ne olakšate. Ovo bi trebalo da postane pravilo kog svi treba da se pridržavaju, nezavisno od mesta u kom letuju: ukoliko boravite u smeštaju koji nije ograđen i nema svog noćnog čuvara (kao što mnogi i u praksi nemaju), a apartman vam se nalazi u prizemlju ili lako dostupnom visokom prizemlju ili prvom spratu, nemojte ostavljati tokom noći otvorene prozore ili vrata od terase.

Izvor: Kurir.rs/grckainfo.com

Foto: Ilustracija/Pixbay.com

 

Pogledajte još