I stara Evropa ima koristi od dotacija novim članicama

VARŠAVA, 6. maja 2010. (Beta) - I stare članice Evropske unije imaju koristi od novca uloženog iz zajedničke kase za projekte i razvoj nove Evrope i u proseku na svaki tako uložen evro vrate im se 32 centa preko povećanog izvoza u novu članicu u vezi sa tim projektima, izračunalo je poljsko Ministarstvo za regionalni razvoj.

Projekt koji je EU sufinansirala sa 100 miliona evra vraća članicama koje su neto platiše u evropsku zajedničku kasu oko 32 miliona evra preko raznih poslovnih ugovora ili kupovine mašina u starim članicama, prenosi iz tog proračuna poljskog ministarstva Gazeta viborča u četvrtak.

Rekordni povraćaj novca uloženog u Poljsku preko povećanog izvoza i poslova ima po tom proračunu Austrija kojoj se od jednog evra vraća čitavih 97 centi. Nemačka, koja je u EU glavni trgovinski partner Poljske, dobija preko povećanog izvoza i poslova 61 cent od evra uloženog preko evropskih fondova u poljske projekte. Najmanje se vraća Velikoj Britaniji i Francuskoj - 13 centi na uloženi evro.

Pogledajte još