Želimo da u Sarajevu budu svi iz regiona

BEOGRAD, 6. maja 2010. (Beta) - EU želi da svi njeni partneri u regionu učestvuju na regionalnoj konferenciji u Sarajevu jer je ideja tog skupa da se pošalje poruka EU da ceo Zapadni Balkan ima evropsku perspektivu, izavio je u četvrtak šef delagacije EU u Srbiji Vensan Dežer.

"Takođe moramo da razmotrimo šta je urađeno do sada u svim državama za poslednjih 10 godina, od konferencije u Zagrebu 2000. godine, a takođe moramo da vidimo kako treba ići dalje", rekao je Dežer agenciji Beta u beogradskom Medija centru.

On je naglasio da je zbog svega toga važno da u Sarajevu budu za stolom sve zemlje iz regiona.

Govoreći o mogućim posledicama krize u Grčkoj po Srbiju, Dežer je kazao da je vlast u Srbiji "postupila veoma mudro" time što je za Međunarodnim monetarnim fondom ranije sklopila stend baj aranžman kojim je dobila gotovo 300 miliona evra.

"To je stabilizovalo situaciju ovde u Srbiji. To je urađeno još prošle godine. Istovremeno taj potez je pružio sigurnost svim stranim bankama koje rade u Srbiji, tako da je omogućen nastavak kreditiranja za privredu", rekao je Dežer. Dežer je naglasio da je to bio "pametan potez" koji je stabilizovao situaciju.

Pogledajte još