Prijepoljci osvajaju najviše vrhove sveta

PRIJEPOLJE, 6. maja 2010. (Beta) - Dragan Petrić i Ilija Andrejić, alpinisti iz Prijepolja, nastavljaju ostvarivanje velikog cilja - "uspon na sedam najviših vrhova na planeti".

Nalaze se na polovini tog puta jer iza sebe već imaju najviše vrhove Evrope (Mon Blan 4.810 i Elbrus 5.642 metra), Azije (krov sveta Mont Everest 8.848 metara) i Južne Amerike (Akonkagva 6.962 metra, koji su pohodili dva puta).

Sledeći u nizu je Denali (poznat i pod imenom Mekinli), najviši vrh Amerike. Denali je na Aljasci i visok je 6.194 metra.

Ekspediciju "Denali 2010" sačinjavaju, uz Andrejića i Petrića, takođe Prijepoljac sa londonskom adresom Miroslav Kurkić, zatim alpinistkinja Neda Milošević iz Rume, Aranđelovčanin Draško Marković i planinar snimatelj iz Kruševca Srboljub Dobrosavljević.

Organizatori su Planinarski savez Srbije i Planinarsko društvo "Kamena Gora" iz Prijepolja, a na put u Ameriku kreću 12. maja. U planu je da se Denalija domognu između 30. maja i 4. juna, zavisno od vremenskih prilika.

Poduhvat "Denali 2010" finansijski pomažu Ministarstvo za sport, opštine Prijepolje i Aranđelovac i jedan broj sponzora.

Pogledajte još