POVERENICA ZA ZAŠTITU RAVNOPRAVNOSTI U SRBIJI: Najčešća diskriminacija na poslu je na osnovu pola i godina

Foto: RTS Tako stoje stvari - Zvanični kanal - YouTube/PrintScreen
0

– Najčešća diskriminacija na poslu je na osnovu pola i godina starosti, a sve češće zbog zdravstvenog stanja i članstva u sindikalnim organizacijama – izjavila je poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković.

Ona je za RTS rekla da pritužbe o diskriminaciji na poslu češće podnose žene pre svega zbog materinstva i brige o članovima porodice.

Pritužbe češće podnose žene pre svega zbog materinstva i brige o članovima porodice. I dalje je taj teret na ženi. Neretke su situacije da žena nakon povratka sa porodiljskog bude vraćena na niže radno mesto ili gore plaćeno – ukazala je poverenica za zaštitu ravnopravnosti.

Kada je reč o mladim ljudima, Janković je navela da postoje predrasude jer se smatra da nemaju dovoljno volje da rade, da nemaju iskustva.

A kako da steknu to iskustvo ako ne krenu da rade – upitala je poverenica.

Stariji od 55 godina takođe imaju problem jer se smatra da su manje produktivni, što je predrasuda, dodala je Jankovićeva.

Poverenica kaže da treba razumeti strah i oklevanje radnika da sami prijave diskriminaciju jer se plaše da će izgubiti posao te da su zato sindikati važan činilac u zaštiti prava zaposlenih.

Izvor: Beta
Foto: RTS Tako stoje stvari – Zvanični kanal – YouTube/PrintScreen

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.