Nije bilo dileme ko je ispalio granate na Markale

HAG, 7. maja 2010. (Beta) - U nastavku svedočenja na suđenju Radovanu Karadžiću pred Tribunalom u Hagu, svedok optužbe Dejvid Harland izjavio je u petak da za komandu Unprofora u Sarajevu "nije bilo dileme" da su granate na pijacu Markale u avgustu 1995. bile ispaljene sa položaja bosanskih Srba.

Harland koji je 1993-95. godine bio zvaničnik UN u Sarajevu, sugerisao da je Vojska Republike Srpske bila odgovorna i za prvu eksploziju na Markalama u februaru 1994. Svedok Harland je od 1993. do 1995. bio zadužen za civilna pitanja u komandi Unprofora u Sarajevu, a zatim je bio politički savetnik komandanta snaga UN Ruperta Smita (Smith).

Opisujući stanje posle druge eksplozije na Markalama od koje je 28. avgusta 1995. godine poginulo 38 građana, Harland je rekao da je istraga Unpforora pokazala da je na pijacu bilo ispaljeno pet minobacačkih granata, od kojih je jedna bila smrtonosna.

Harland je objasnio da je tadašnji komandant Unprofora, britanski general Rupert Smit namerno izjavio da "nije jasno" odakle je granata ispaljena da bi dobio vreme za izvlačenje vojnika Unprofora sa srpskih teritorija, pre masovnih udara avijacije NATO na položaje VRS oko Sarajeva koje je nameravao da naredi.

On je ocenio da je ta taktička izjava generala Smita "doprinela mitu da je možda neko drugih ispalio granatu" na Markale, a ne VRS.

Pogledajte još