Rekord Telekoma Srbija

BEOGRAD, 07. maj 2010. (FoNet) - Kompanija Telekom Srbija a.d. saopštila je danas da je u 2009. godini ostvarila poslovni prihod od 89,2 milijarde dinara, što predstavlja rast od oko pet odsto u odnosu na 2008. godinu, što je sa 15,5 milijardi dinara neto dobiti, koja je porasla za čak 193 odsto, najbolji rezultat u istoriji kompanije.

Operativna dobit takođe beleži rast, od oko devet odsto u odnosu na prethodnu godinu i iznosi 19 milijardi dinara.

Istovremeno, ukupne obaveze kompanije su smanjene za osam odsto, a koeficijent zaduženosti je povoljniji u odnosu na prethodnu godinu, što je najvećim delom uslovljeno otplatom dela zajma dobijenog od Citibank N.A, London, kao i povećanjem kapitala zbog ostvarene neto dobiti u 2009. godini, kaže se u saopštenju.

I u 2009. godini se, kako se navodi, pokazala opravdanost regionalnog širenja kompanije, s obzirom da je rast poslovnih prihoda ostvaren i na nivou Grupe, u čijem sastavu posluju kćerke kompanije Telekom Srpske u Republici Srpskoj i m:tel u Crnoj Gori.

Usluge kompanije danas u tri zemlje koristi 3,4 miliona korisnika fiksne telefonije i 7,7 miliona korisnika mobilne telefonije.

Zabeležen je porast od 151 hiljadu korisnika ADSL, kojih je ukupno na kraju godine bilo 442 hiljade, dok je broj IPTV korisnika iznosio 23 hiljade, navedeno je u saopštenju.

Pogledajte još