Zbog vulkana dva sata duži let preko Atlantika

DABLIN, 7. maja 2010. (Beta-AP) - Oblak vulkanskog pepela koji se prostire u pojasu dužine 2.000 kilometara nad severnim delom Atlantskog okeana, prinudio je avione da lete južnije, kroz već zagušene vazdušne koridore, saopštile su u petak vazduhoplovne vlasti Irske i Evrope.

Prognoza (http://tinyurl.com/38wefx8) ukazuje da će se oblak pepela iz islandskog vulkana Ejafjalajokal do subote proširiti do južnog dela Grenlanda i severozapada Španije. Vlasti naglašavaju da širenje oblaka neće ponovo izazvati zatvaranje aerodroma, kao u aprilu, već sada samo dovodi do preusmeravanja letova preko Atlantika. Avioni se za sada usmeravaju na južne, već zagušene koridore, preko Španije, a ako pepeo zatvori i njih, letovi će se usmeravati preko Severnog pola.

Evropska uprava za vazduhoplovstvo Eurokontrol je saopštila da kontrole letenja na obe obale Atlantika spremaju nove mape prekookeanskih letova koji će, zbog obilaženja oblaka pepepla, trajati do dva sata duže nego obično. Eurokontrol preporučuje prevoznicima da avioni ponesu dodatno gorivo.

Pogledajte još