Žalba u predmetu pretnji Brankici Stanković

BEOGRAD, 7. maja 2010. (Beta) - Prvo osnovno tužilaštvo u Beogradu uložilo je u petak žalbu na rešenje o odbacivanju optužnice protiv navijača Partizana koji su pretili novinarki B92 Brankici Stanković.

"Prvo osnovno tužilaštvo u Beogradu uložio je žalbu Apelacionom sudu u Beogradu protiv rešenja Prvog osnovnog suda u Beogradu koji je odbacio optužnicu protiv navijača za ugrožavanje sigurnosti novinarke Brankice Stanković", rekao je agenciji Beta portparol Republičkog tužilaštva Tomo Zorić.

Prema njegovim rečima, žalba je uložena zbog bitnih povreda krivičnog postupka, pogrešne primene Krivičnog zakonika i zbog pogrešnog i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja. "Stav tužilaštva je da se ovde radi o krivičnom delu ugrožavanja sigurnosti po Krivičnom zakoniku, a ne o uvredi", rekao je Zorić.

On je naveo da je upravo intencija zakonodavca bila da se zaštite novinari kao službena lica, da kada im se preti, kada im se ugrožava sigurnost u vezi sa poslom koji obavljaju u oblasti javnog informisanja, imaju zaštitu države, a ne da podnose privatne tužbe.

Pogledajte još