O RIBARIMA I SLOBODI: Premijerna izvođenja predstave "Smrt fašizmu"

SMRT FAŠIZMU: O Ribarima i Slobodi, dokumentarna predstava o sećanju na Iva Lolu i porodicu Ribar, je nova produkcija nezavisne, omladinske trupe Reflektor teatar.

Premijerna izvođenja zakazana su za: 8. i 16. maj u AKUD “Ivo Lola RIbar” od 20 časova, posebno i simbolično izvođenje zakazano je na Dan pobede nad fašizmom, 9. maj u Ateljeu 212 od 20:30 časova, a novosadska premijera je 23. maj u Firchie Think Tank Studiju od 20 časova.

Nikola Živanović Foto: Jelena Janković

Ovo je dokumentarna predstava, ali ne i biografska drama.

Istražujući priču o Ivu Loli Ribaru, njegovoj porodici, verenici Slobodi Trajković, ali i čitavoj generaciji mladih ljudi koji su dali svoje živote u borbi protiv fašizma, autori predstave žele da, pre svega, kažu nešto o svojoj generaciji; sebi; današnjim herojima i idealima u koje veruju. O tome kako oni razumeju borbu protiv fašizma danas i tome šta priča o porodici Ribar, znači njima lično; u savremenom političkom trenutku obeleženom istorijskim revizonizmom i jačanjem nacionalističkih struja, u region ali i u čitavoj Evropi.

Nina Nešković Foto: Jelena Janković

Autorka koncepta i rediteljka predstave je Milena Bogavac, a tekst je pisan kolektivno, uz učešće izvođača i stručnih konsultanata, odnosno eksperata koji su učestvovati u edukativnom delu procesa. Ko-autori i izvođači su: Đorđe Živadinović Grgur, Nina Nešković, Strahinja Blažić, Sunčica Milanović i Nikola Živanović.

Strahinja Blažić Foto: Jelena Janković

Zamišljena kao angažovana i edukativna, predstava je nastala kroz šestomesečni istraživački proces, koji je podrazumevao niz predavanja, radionica, poseta mestima stradanja i antifašističke borbe u Beogradu, kolektivna čitanja relevantne literature, analize relevantnih filmova i knjiga. Predstava se u velikoj meri zasniva na građi prikupljenoj tokom procesa učenja o Loli Ribaru, njegovom bratu Jurici, njihovom ocu, njihovim drugovima i saborcima. Ideja je bila da ko-autori i izvođači predstave, prođu kroz proces učenja, kako bi, zatim, svoja znanja podelili kroz predstavu.

Sunčica Milanović Foto: Jelena Janković

Zato što borba protiv fašizma nikada nije završena. Zato što su zajednici potrebni heroji. Zato što je mladim ljudima potrebna vera u bolje sutra. Zato što su im potrebne inspiracija i nada. Zato što mladi danas nisu „najgora generacija ikada“. Zato što je toj generaciji potrebno znanje. Zato što onaj ko zna da razume prošlost, razume i sadašnjost. Zato što verujemo i mlade i u njihovu veru u ideale. Zato što fašizmi, u svetu, ponovo podižu glave. Zato što moramo i mi da podignemo svoje. Zato što dižemo glavu, onda kada dignemo glas. Zato što – mladi. Zato što – ne fašizam.
Milena Minja Bogavac

Đorđe Živadinović Grgur Foto: Jelena Janković

Reflektor teatar predlaže saveznički i simpatizerski odnos, svima koji veruju u potrebu konstantne borbe protiv fašizma, svima koji veruju u snagu priče o Ivi i Slobodi, svima koji žele da nove generacije ne zaborave ovu potresnu i inspirišuću priču. Više o predstavi i Reflektor teatru možete čitati na www.reflektorteatar.rs

Pogledajte još