Partizan pobedio Zvezdu za treću uzastopnu titulu

BEOGRAD, 8. maja 2010. (Beta) - Fudbaleri Partizana pobedili su  Crvenu zvezdu sa 1:0 u derbiju 28. kola Super lige i prišli na korak od osvajanja treće uzastopne titule prvaka Srbije.

Pobednički gol za crno-bele postigao je reprezentativac Radosav Petrović, koji je u 73. minutu sa više od 25 metara savladao golmana Crvene zvezde Sašu Stamenkovića.

Partizan se tako zadržao na čelu Super lige, ali je prednost nad Zvezdom, dva kola pre kraja šampionata, povećao na četiri boda.

Crno-belima za treću uzastopnu titulu prvaka, što se u nacionalnom šampionatu nije desilo od 1992. godine, sada nedostaju samo dva boda, pošto imaju bolji skor u međusobnim duelima sa Zvezdom, koju su savladali u oba susreta ove sezone.

Zvezda je poslednji put Partizan pobedila marta 2008. godine, a u poslednjih šest susreta pretrpela je tri poraza.

Večerašnji, 138. večiti derbi srpskog fudbala, potpuno zasluženo pripao je Partizanu, koji je od samog početka imao terensku inicijativu i kontrolu nad igrom, dok je Zvezda u većem delu susreta bila potpuno bezopasna, iako joj je pobeda bila imperativ.

Prvu šansu na utakmici imao je Partizan u 9. minutu, kada je Lamine Dijara centaršut Nemanje Tomića sa desne strane volejom sproveo pored suprotne stative.

Zvezda je prvu priliku imala u 19. minutu kada je Pavle Ninkov centrirao sa desne strane, a Kadu atraktivnim makazicama šutirao malo pored protivničkog gola.

Četiri minuta kasnije Zvezda je ponovo pripretila, ali je pomoćni sudija neopravdano signalizirao da se Dejan Lekić našao u ofsajdu posle centaršuta Aleksandra Jevtića. Gola, međutim, ne bi bilo i da sudija nije pogrešio, pošto je Lekić šutirao pored gola.

Finiš prvog poluvremena u potpunosti je pripao Partizanu, koji je nekoliko puta ozbiljno ugrozio gol gostiju.

Nekadašnji napadač Zvezde Kleo imao je dobru šansu u 30. minutu, ali nije uspeo da na pet metara od gola crveno-belih zahvati loptu.

Bolje je reagovao u 39. minutu kada je dobro šutirao sa 18 metara, ali je Stamenković loptu poslao u korner. Stamenković je samo minut kasnije ponovo spasao gol Zvezde, pošto je odbranio pokušaj Tomića.

Drugo poluvreme bilo je još mirnije, što je i bila želja crno-belih, koji su u potpunosti zatvorili Zvezdinu desnu stranu, gde deluju Nikola Lazetić i Pavle Ninkov, najopasniji tandem gostiju.

Duge lopte fudbalera Zvezde, koji su možda bili umorni zbog osvajanja Kupa Srbije u sredu, nisu davale rezultata.

Najbolju i jedini priliku Zvezda je imala u 65. minutu kada je Kadu sa leve strane ušao u šesnaesterac Partizana, ali samo da bi pao posle duela sa Mladenom Krstajićem. Crveno-beli su tražili penal, ali je sudija Boško Jovanetić ocenio da kontakt nije bio dovoljan za najstrožu kaznu.

Osam minuta kasnije utakmica je odlučena, pošto je Petrović uspeo da sa 25 metara sjajnim šutem u gornji desni ugao protivničkog gola lobuje izletelog Stamenkovića i postigne jedini gol na meču.

Partizan se do kraja meča koncetrisao na čuvanje prednosti u čemu je i uspeo, pošto Zvezda nije ozbiljnije ugrozila domaće.

Crno-beli su tako stigli do 38. pobede u duelima sa Crvenom zvezdom od koje su izgubili 57 puta. Nerešenim ishodom završeno je 43 duela.

Crvena zvezda je i dalje uspešnija i po broju osvojenih titula prvaka - 25 naspram 21 trofeja Partizana.

Ove sezone, međutim, Partizan će skoro sigurno smanjiti razliku, pošto je malo verovatno da će ga u toj nameri sprečiti OFK Beograd i Mladi Radnik, rivali u preostala dva kola.

Stadion Partizana;

Gledalaca: 24.670;

Sudije: Jovanetić, Radojičić, Jovanović.

Partizan: Božović, Knežević, Marko Jovanović, Krstajić, Lomić, Petrović, Saša Ilić (od 85' Davidov), Moreira (od 80' Brana Ilić), Tomić, Kleo, Dijara (od 77' Branislav Jovanović).

Crvena zvezda: Stamenković, Ninkov, Đorđević, Vilotić, Reljić, Savio (od 83' Savio), Kadu, Bogdanović, Lazetić (od 79. Trifunović), Jevtić (od 68' Perović), Lekić.

Trener fudbalera Partizana Aleksandar Stanojević izrazio je zadovoljstvo zbog večerašnje pobede u 138. derbiju sa Crvenom zvezdom, dok je njegov kolega iz protivničkog tabora Ratko Dostanić žalio zbog naivno primljenog gola.

"Bila je ovo dobra utakmica, dobar derbi, dobra atmosfera... Ispunili smo očekivanja... Kontrolisali smo igru, kontrolisali Zvezdine kontre... Želeli smo pobedu i tako smo i postavili ekipu", rekao je Stanojević na konferenciji za novinare posle pobede od 1:0.

Partizan je do pobede stigao potpuno zasluženo o čemu govori i činjenica da je Zvezdina najbolja šansa u stvari bila pad Kadua u kaznenom prostoru crno-belih. Stanojević nije želeo da govori o odluci sudije Boška Jovanetića da ne dosudi penal za Zvezdu.

"Bilo je dosta pozitivnih stvari na ovoj utakmici i nepotrebno je spominjati nebitne detalje. Imali smo i mi neke sporne situacije", naveo je trener Partizana.

Novinare je zanimalo i kako se oseća Stanojević kao prvi trener koji bi mogao da Partizanu donese titulu prvaka bez da je ekipa vodila i posle jesenjeg dela sezone. Stanojević, koji je na klupi Partizana manje od mesec dana, nije želeo da komentariše tu mogućnost podsetivši da crno-belima još nedostaje dva boda za titulu.

"To je sujeverje i uopšte se ne bavim tim. Nas čeka teška utakmica sa OFK Beogradom u četvrtak, kada ćemo pokušati da i definitivno osvojimo titulu", kazao je Stanojević.

Trener Zvezde Ratko Dostanić čestitao je Partizanu na pobedi.

"Prvo poluvreme smo igrali angažovano, iako smo pred kraj doživeli pad. U drugom smo sasvim dobro parirali Partizanu, ali smo naivno primili gol koji je rešio utakmicu", kazao je Dostanić i podsetio da je njegov tim pre samo tri dana igrao finale Kupa u kome je pobedio Vojvodinu.

"Dali smo sve od sebe, ali morali smo da u tri dana rešimo pitanje pobednika Kupa i osvajača titule. Da smo bili sveži možda bi bilo drugačije. Ne tražim, ipak, alibi. Činjenica je da na ovom nivou nismo smeli da primimo takav gol", dodao je.

Dostanić, takođe, nije želeo da komentariše start Krstajića nad Kaduom i zahtev crveno-belih da se pokaže na belu tačku.

"Ne bih to komentarisao. Vi novinari procenite šta je bilo", naveo je Dostanić.

Pogledajte još