Teška borba protiv separatizma u Kini

PEKING, 10. maja 2010. (Beta-AP) - Pred valstima Kine je "teška, kompleksna i intenzivna" borba protiv separatizma u nestabilnom regionu provincije Sinđang, izjavio je prvi čovek komunističke partije u toj provinciji Džang Šinćian.

Obraćajući se pripadnicima policije, on je ocenio da je stabilnost u toj provinciji i dalje nesigurna, 10 meseci posle etničkih nereda u glavnom gradu Urumćiju kada je poginulo oko 200 ljudi. "Borba za i protiv separatizma u Sinđangu biće ozbiljna, komplekbsna i intenzivna", rekao je Džang a prenosi "Dejli Sinđijang" koji je pre mesec dana preuzeo funkciju prvog čoveka KP u toj provinciji.

Kineske vlasti u martu su saopštile da očekuju nove napade separatista koji traže nezavisnost provincije Sinđang naseljene muslimanima gde su prošle godine zabeleženi ozbiljni etnički sukobi.

Stav Kine je da su julsko nasilje u prestionici Sinđanga, Urumćiju, oranizovali ujugurski separatisti, koji su tokom istorije bili najveća etnička grupa u toj provinciji. Prema podacima kineskih vlasti, gotovo 200 ljudi je tada poginulo, dok je 1.600 povređeno.

Pogledajte još