Postavljen kamen temeljac za pravoslavnu gimnaziju u Zagrebu

ZAGREB, 10. maja 2010. (Beta) - U prisustvu brojnih gostiju iz verskog i političkog živora, u ponedeljak je u Zagrebu postavljen i osvećen kamen temeljac za novu zgradu Srpske pravoslavne opšte gimnazije "Kantakuzina Katarina Branković".

Svečanost osvećenja predvodio je mitropolit zagrebačko-ljubljanski i cele Italije Jovan Pavlović. Gimnazija je osnovana pre pet godina, a utemeljena je pod pokroviteljstvom Mitropolije zagrebačko-ljubljanske SPC i Crkvene opštine zagrebačke.

Potpredsednik Vlade Slobodan Uzelac izjavio je da će Vlada pratiti i pomoći u radu te obrazovne institucije, pohvalivši dosadašnji rad škole.

Predstavnik Ministarstva vera Srbije Dragan Ćorović istakao je da će nova škola biti dobar temelj u procesu izgradnje duhovnog, intelektualnog i nacionalnog identiteta srpskog naroda u Hrvatskoj. Izrazio je nadu da će se na tom temelju graditi i bolja komunikacija dva naroda.

U okviru školske zgrade biće izgrađen duhovni centar i sportska dvorana, a zgrada se nalazi u zagrebačkom naselju Sveti Duh. Kapacitet škole je do 150 učenika, a u njoj će raditi oko 20 nastavnika, stručnog i administrativnog osoblja.

Pogledajte još