Đelić od čelnika EU zatražio ratifikaciju ŠP-a

BRISEL 11. maja 2010.(Beta) - Potpredsednik srpske vlade Božidar Đelić je od zvaničnika Evropske unije u Briselu zatražio da se, na temelju očekivanog izveštaja haškog tužioca Serža Bramerca, u junu po krene ratifikacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju EU - Srbija.

Đelić je u ponedeljak uveče posle razgovora s evropskim komesarom za proširivanje Štefanom Fileom i predsednikom Evropskog parlamenta Jeržijem Buzekom, rekao i da je zatražio da se dođe do jedinstvenog stava članica EU o tome da Evropska komisija izradi "mišljenje" za davanje statusa kandidata za članstvo Srbiji u EU.

Đelić je primetio da u junu treba da se održe izbori u Holandiji i Belgiji, a nije izvesno da će se dotad formirati i nova vlada u Velikoj Britaniji, što nisu povoljne okolnosti za postizanje jednoglasnosti oko naloga Evropskoj komisiji da izradi "mišljenje" za kandidaturu Srbije za članstvo.

Potpredsednik srpske vlade Božidar Đelić je u Briselu ocenio da će Evropska unija izaći ojačana iz sadašnje krize, ali da će put Srbije ka članstvu u EU biti zahtevniji, ali i snažnije podržan finansijski.

Pogledajte još