Nemačka ili Mađarska uskaču ako otkaže Ukrajina

FRANKFURT, 10. maja 2010. (Beta-AP) - Predsednik Evropske fudbalske unije (UEFA) Mišel Platini kazao je da bi Nemačka ili Mađarska mogle da budu zamoljene da organizuju pojedine utakmice Evropskog prvenstva 2012. godine, ako Ukrajina ne bude bila spremna do tada.

Evropsko prvenstvo 2012. godine trebalo bi da zajednički organizuju Poljska i Ukrajina u kojoj kasne radovi na stadionima i infrastrukturi.

Poljska i Ukrajina bi trebalo da najbolje evropske selekcije ugoste na po četiri stadiona. Platini je, međutim, danas na sajtu Fudbalskog saveza Nemačke objavio da bi Poljska u teoriji mogla da utakmice organizuje na šest stadiona.

Nemačka ili Mađarska bi u tom slučaju mogle da pomognu obezbeđivanjem dva stadiona.

Konačnu odluku o tome da li će Ukrajina biti domaćin Evropskog prvenstva trebalo bi da bude doneta do kraja juna.

Platini je zato prošlog meseca razgovarao sa predsednikom Ukrajine Viktorom Janukovičem čijoj je zemlji postavio rok od dva meseca da postavi stvari na svoje mesto.

Predsednik UEFA, ipak, još insistira na tvrdnji da UEFA nema rezervni plan u slučaju raskida saradnje sa Ukrajinom, jer bi to značilo "da nema vere u plan A".

"To, ipak, ne znači da ne bismo mogli da reagujemo. Ako se logistički problemi nastave u Ukrajini pronaći ćemo drugi način", kazao je Platini.

"Jedna mogućnost je da se utakmice u Poljskoj igraju na šest stadiona. A UEFA bi možda mogla da zamoli Mađarsku ili Nemačku da uskoče sa dva stadiona. Međutim, da podvučem još jednom: i dalje ne razmišljamo o tome. Verujemo u Ukrajinu", dodao je Platini.

Trenutno su u Ukrajini zaustavljeni radovi na stadionu u Lavovu, a kasni i obnova objekta u Kijevu. Turnir se, prema rečima Platinija, neće igrati u Ukrajini ako stadion u Kijevu ne bude bio spreman.

Nemački časopis Kiker danas je objavio, ne navodeći izvor, da će domaćini turnira u Ukrajini biti samo Kijev i Donjeck, dok će Lavov i Harkov biti izostavljeni.

Pogledajte još