Inflacija raste ali se ne očekuje povećanje kamata

PEKING, 11. maja 2010. (Beta-AP) - Inflacija u Kini se ubrzala u aprilu a cene stanova porasle su rekordnim tempom, ali analitičari danas kažu da će Peking verovatno izbeći povećanje kamatnih stopa koje bi moglo da uspori oporavak treće najveće privrede sveta.

Maloprodajne cene su prošlog mneseca bile 2,8 odsto veće u odnosu na april prošle godine, što je ispod cilja vlade od tri procenta za celu godnu ali je 0,4 odsto više u odnosu na mart, saopštio je Nacionalni biro za statistiku.

"Rast cena je i dalje blag u poređenju sa kineskim ekonomskim oporavkom i inflacijom u drugim zemljama", izjavio je šef biroa Šeng Laijun. "Međutim, suočeni smo sa velikim inflatornim pritiskom".

Strane kompanije i ulagači prate kinesku inflaciju zato što svaki potez vlade ka hlađenju cena može da uspori ekonomski rast. Kinesko usporavanje bi zadalo udar svetskom oporavku jer bi smanjilo potražnju za stranim sirovinama i drugim uvozom.

Analitičari kažu da će inflacija u Kini verovatno rasti i dalje i da će dostići četiri procenta u junu, ali da Peking neće podići kamate usred evropske kreditne krize i neizvesnih izgleda svetske privrede.

Kineski ekonomski rast ubrzao se na 11,9 odsto u prvom kvartalu, praćen naglim skokom cena stanova i drugih nekretnina. Satistika danas pokazuje da su troškovi u stambenom sektoru 70 kineskih gradova porasli u aprilu za rekordnih 12,8 odsto.

mrr/vbr

Pogledajte još