Danubius Food Planet: Ukusi, muzika i boje Malezije danas na Trgu slobode

Drugi dan festivala bio je posvećen Italiji. Okupljenim Novosađanima i gostima obratila se Mirjana Kojić, generalna sekretarka Komore italijansko-srpskih privrednika, koja se zahvalila organizatorima i pozvala prisutne da probaju italijanske specijalitete i uživaju u umetničkom programu.

U okviru muzičkog programa nastupili su Marko Vujević i Nađa Sudarević, učenici OBŠ "Raičević", Subotica u veoma interesantnoj plesnoj tački. Učenici kurseva pevanja Italijanskog kulturnog centra "Piazza Italia" Subotica Elena Bolvari, Ivana Kecman, Milja Belenzada i Rade Maravić izveli su čuvene italijanske pesme, a njima se prirdužila i mr Dušica Vucelja, sopran, predavač na kursu solo pevanja Italijanskog kulturnog centra "Piazza Italia" Subotica.

Posetioci su imali priliku da probaju italijanske i sicilijanske specijalitete koje su pripremili kuvari novosadskog restorana "Palazzo Bianco", a u pripremanju su im pomogli studenti Prirodno matematičkog fakulteta iz Novog Sada. Ovaj restoran je poznat po korišćenju svežih začina iz svoje bašte, što su i prisutni imali priliku da probaju.

Današnji dan je posvećen Maleziji. Ambasada Malezije u Beogradu će predstaviti ovu zemlju po drugi put na Trgu slobode u Novom Sadu u sklopu manifestacije „Danubius Food Planet“.

Putem kulinarske demonstracije koju će održati otpravnik poslova g. Nik Ady Arman, ambasada će predstaviti neka od popularnih jela malezijske nacionalne kuhinje kao što su mi goreng (Mee Goreng), nudle pržene na malezijski način, i apam balik (Apam Balik), mazijski dezert sličan palačinkama. U okviru demonstracije, posetioci će imati priliku da vide i pripremanje tradicionalog nacionalnog pića Te Tarik (Teh Tarik) poznatog kao „Vučeni čaj“.

Doživljaj Malezije će upotpuniti nastup Ambasadine kulturne trupe Čenderavasih (Chenderawasih) ili Rajske ptice koje izvesti splet tradicionalnih malezijskih igara iz raznih krajeva Malezije, uključujući Overčr (Overture), ples dobrodošlice na malezijskim kraljevskim dvorovima, zapin (Zapin), malajsku narodnu igru sa juga malezijskog poluostrva, kao džoget kelantan (Joget Kelantan), popularni ples za svadbe i druge svečanosti na istočnoj obali Malezije.

Ambasada će takođe imati svoj promotivni štand, na kome će posetioci manifestacije moći da saznaju više o Maleziji, a predstavljanje ove zemlje će biti propraćeno prikazivanjem promotivnih filmova i tradicionalnom malezijskom instrumentalnom muzikom.

Generalni pokrovitelj festivala, kompanija za proizvodnju brašna i testenina Danubius, proslaviće će značajan jubilej, 100 godina postojanja, sa svim posetiocima. Vek postojanja je značajan jubilej za fabriku ali i za mlinarsku industriju u Srbiji jer je malo fabrika koje toliko dugo traju i uspešno posluju.

Od 11. maja do 3. juna u okviru "Danubius Food Planeta" predstaviće se 23 zemlje sveta svojom tradicionalnom hranom, muzikom i kulturom. Svakog dana od 18 časova, Novosađani i gosti Novog Sada, imaće priliku da besplatno degustiraju tradicionalne specijalitete iz svih krajeva sveta. Njihove ekselencije, ambasadori iz 23 zemlje sveta i njihovi cenjeni kuvari pripremaće svoja tradicionalna jela u Gorenje kuhinji koristeći i njihova posuđa. Ovogodišnji izbor pao je na kuhinju Selena koja osvoja elegancijom, kvalitetom i modernim dizajnom, a ukoliko vam se dopada ova kuhinja ili uživate u opremanju svog doma obavezno posetite i Gorenje Studio na Bulevaru Vojvode Stepe 38 ili preostalih 15 raspoloživih lokacija širom Srbije.

Osim glavnog programa, biće organizovana i dobrotvorna prodaja kolača za Dom u Veterniku, pravljenje cezar salate za Ginisa, akcijska prodaja kulinarskih knjiga i kuvara, tura "stare novosadske kafane", Dog show, organizovana poseta vinariji, kao i aktivnosti u Galeriji Matice srpske i Spomen-zbirci Pavla Beljanskog.

Tokom festivala, posetioci će imati priliku da kupe različite suvenire, rukotvorine, hranu i poklone u autentičnim drvenim kućicama, fotografišu se sa impozantnim kuglofom, a najmlađi provozaju karuselom.

"Danubius Food Planet" organizuju Color Media Communications, Ninamedia, Subsidium i HBO Color Media Events, uz podršku Grada Novog Sada.

Prijatelji festivala su: Danubius, Gorenje i Heineken Srbija.

Autor: Nadlanu

Pogledajte još