SEDI I FIT: Laganom gimnastikom usporite starenje

Ova lagana gimnastika jača i razgibava kičmeni stub, omogućava oblikovanje vitke siluete izvajanih mišića, dok na duže staze pruža održavanje forme, veoma efikasne u borbi protiv starenja.

Pilates vežbe ne opterećuju previše zglobove i nisu fizičke zahtevne.

Predložene vežbe usmerene su na telo u celini, a za postizanje više snage i izdržljivosti.

Iskorak

Stanite ispred velike pilates lopte. Iskoračite desnom nogom i spustite se dok butina ne bude paralelna sa podlogom, a rukama istovremeno podižete loptu tako da je u poziciji iznad glave. Nakon spuštanja, vraćate se u početni položaj i činite iskorak levom nogom. Kod ove vežbe cilj je istovremeno i jačanje mišića ruku. Vežbu ponoviti 10 puta i sve to u tri serije.

Zadnjica

Lezite stomakom na loptu oslanjajući se nožnim prstima na pod i čvrstim osloncem rukama u nivou ramenog pojasa dovedite telo u ravnotežu. Kada prstima dodirnete tlo počnite vežbu tako što podizanjem jedne noge pravite ravan pokret do ugla od 45 stepeni, pritom vodeći računa da se noga ne savija u kolenu. Ovaj pokret ponovite 30 puta, a zatim zamenite drugom nogom. Ova vežba aktivira mišiće zadnje lože i gluteusa i izvodi se u dve serije.

Zatezanje

Lezite na stranu i prebacite jednu ruku preko lopte. Noge su opružene. Drugom rukom uspostavite ravnotežu tela. Polako podižete jednu nogu. Napravite što veći pokret bočno bez savijanja u kolenu i lagano vratite. Ovaj pokret ponovite 30 puta i nakon toga zamenite drugom nogom. Vežbu izvesti u dve serije.

Rotacija

Kao i u vežbi iskorak, iskoračite desnom nogom i spustite se dok butina ne bude paralelna sa podlogom, a rukama istovremeno podižite loptu pa rotirajte trup ulevo pritom vodeći računa da ruke budu ispravljene bez savijanja u laktovima. Nakon spuštanja, vraćate se u početni položaj i pravite iskorak levo nogom. Kod ove vežbe cilj je jačanje mišića leđa, stomaka i nogu. Vežbu ponovite 10 puta u tri serije.

Stomak

Lezite na pod, ispružite noge, a loptu držite takođe ispruženim rukama iznad glave. Polako se podižite gornjim delom tela rukama napred sa loptom, istovremeno podižući desnu nogu ravno bez savijanja. Vraćate se u početni položaj, spuštajući lopatice na tlo i loptu iznad glave. Ovaj pokret ponovite 30 puta, a onda zamenite drugom nogom. Sve uradite u dve serije.

Kotrljanje

Oslonite se potkolenicama na loptu, a dlanovima na podlogu. Ruke opružite i postavite u nivou ramenog pojasa. Gornji deo tela je fiksiran sa čvrstim osloncem na rukama, a noge savijate i ispružite kotrljajući loptu. Ova vežba uključuje mišiće celog tela, a najviše stomak, leđa i noge. Vežbu uradite 10 puta i sve ponovite u tri serije.

Izvor: Novosti
Foto: Ilustracija/Unsplash

Pogledajte još