Danubius Food Planet 2018 - Novosađani uživali u ukusima, muzici i bojama Malezije

Jučerašnji dan bio je posvećen Maleziji. Ambasada Malezije u Beogradu se po drugi put na Trgu slobode u Novom Sadu u sklopu manifestacije „Danubius Food Planet“.

Putem kulinarske demonstracije koju će održati Prisutnima se obratio otpravnik poslova g. Nik Ady Arman, koji se zahvalio organizatorima na pozivu i pozvao Novosađane da posete prelepu Maleziju. Gospodin Arman je putem kulinarske demonstracije predstavio neka od popularnih jela malezijske nacionalne kuhinje kao što su mi goreng (Mee Goreng), nudle pržene na malezijski način, i apam balik (Apam Balik), malezijski dezert sličan palačinkama. U okviru demonstracije, posetioci su imali priliku da vide i pripremanje tradicionalog nacionalnog pića Te Tarik (Teh Tarik) poznatog kao „Vučeni čaj“, kao i da probaju sve specijalitete.

Doživljaj Malezije upotpunio je nastup Ambasadine kulturne trupe Čenderavasih (Chenderawasih) ili Rajske ptice koja je izvela splet tradicionalnih malezijskih igara iz raznih krajeva Malezije. Na promotivnom štandu svi zainteresovani su mogli da saznaju nešto više o Maleziji.

Današnji program se, zbog loših vremenskih uslova, neće održati.

Generalni pokrovitelj festivala, kompanija za proizvodnju brašna i testenina Danubius, proslaviće će značajan jubilej, 100 godina postojanja, sa svim posetiocima. Vek postojanja je značajan jubilej za fabriku ali i za mlinarsku industriju u Srbiji jer je malo fabrika koje toliko dugo traju i uspešno posluju.

Od 11. maja do 3. juna u okviru "Danubius Food Planeta" predstaviće se 23 zemlje sveta svojom tradicionalnom hranom, muzikom i kulturom. Svakog dana od 18 časova, Novosađani i gosti Novog Sada, imaće priliku da besplatno degustiraju tradicionalne specijalitete iz svih krajeva sveta. Njihove ekselencije, ambasadori iz 23 zemlje sveta i njihovi cenjeni kuvari pripremaće svoja tradicionalna jela u Gorenje kuhinji koristeći i njihova posuđa. Ovogodišnji izbor pao je na kuhinju Selena koja osvoja elegancijom, kvalitetom i modernim dizajnom, a ukoliko vam se dopada ova kuhinja ili uživate u opremanju svog doma obavezno posetite i Gorenje Studio na Bulevaru Vojvode Stepe 38 ili preostalih 15 raspoloživih lokacija širom Srbije.

Kuvarima ambasada pomažu studenti Prirodno matematičkog fakulteta sa Departmana za geografiju, turizam i hotelijerstvo.

Osim glavnog programa, biće organizovana i dobrotvorna prodaja kolača za Dom u Veterniku, pravljenje cezar salate za Ginisa, akcijska prodaja kulinarskih knjiga i kuvara, tura "stare novosadske kafane", Dog show, organizovana poseta vinariji, kao i aktivnosti u Galeriji Matice srpske i Spomen-zbirci Pavla Beljanskog.

Tokom festivala, posetioci će imati priliku da kupe različite suvenire, rukotvorine, hranu i poklone u autentičnim drvenim kućicama, fotografišu se sa impozantnim kuglofom, a najmlađi provozaju karuselom.

"Danubius Food Planet" organizuju Color Media Communications, Ninamedia, Subsidium i HBO Color Media Events, uz podršku Grada Novog Sada.

Prijatelji festivala su: Danubius, Gorenje i Heineken Srbija. 

Pogledajte još